Nu supraponderalitatea este problema. Lucraţi în schimb la sănătatea voastră!

Consider ca problema “slabitului” a obtinut o atentie uriasa in ultimul timp in lumea sanatatii naturale. Nu este surprinzator daca ne uitam la statistici (sau in jur…). Organizatia Mondiala a Sanatatii estima in 2008 ca 51% dintre romani erau supraponderali si obezi, scrie suntsănătos.ro.

Astazi, statisticile locale confirma raspandirea larga a obezitatii la peste jumatate din populatia tarii. Greu de crezut? In Statele Unite doua treimi dintre adulti sunt supraponderali sau obezi. Si aproximativ o patrime din copiii intre varste de 2 si 5 ani, cat si o treime din copiii de scoala (inclusiv adolescenti) sunt supraponderali sau obezi.

S-au scris deja mii de articole si carti care abordeaza aceasta problema a slabitului: prin consumul unui nutrient “minune” sau urmarea unei diete nebunesti, sau a manca ca omul din era Paleolitica, sau restrictionand sever grasimile ori alta grupa principala din dieta umana, sau prin exercitiul fizic extenuant si consumul in exces de sucuri si shake-uri dubioase. Sau si mai “bine”, printr-o rezolvare rapida, o operatie chirurgicala menita sa distruga sanatatea pe viata!

Realitatea este ca sunt intr-adevar nenumarate “remedii” impotriva kilogramelor in plus, una mai periculoasa si mai extrema decat alta. Bineinteles, se pot gasi sfaturi pertinente in abundenta de “informatii”, dar acestea devin din ce in ce mai greu de gasit si adeseori nu sunt nici foarte complete.

Dar care este de fapt  CAUZA obezitatii?

Am un raspuns care poate va va soca: NIMENI NU STIE! Cel putin nu la inceput.

Permiteti-mi sa explic…

Cand suferi de supraponderalitate si vrei doar ca acele kilograme in plus sa dispara odata, fara sa afli neaparat cauza reala a acestei disfunctii, este ca si cum ai dori sa repari un perete cu mucegai din casa, fara sa investighezi sursa de igrasie care a creat mucegaiul sa apara!

Credinta generala ca singura cauza a greutatii excesive este o dieta necorespunzatoare este de cele mai multe ori gresita. Sunt multi oameni care mananca sanatos, alimente neprocesate si cu toate acestea sunt in continuare supraponderali.

Realitatea este ca nimeni nu stie la inceput – nici persoana supraponderala, nici medicul, nutritionistul sau terapeutul – care sunt factorii care au cauzat o greutate excesiva. Dieta este doar unul din potentialii factori care pot cauza o varietate de boli degenerative, de la obezitate, la oboseala cronica, diabet, artrita, cancer, etc.

Pe langa dieta, pot exista si alti factori cum ar fi: stresori energetici, trauma emotionala, stres mental, disfunctii structurale, dezechilibre hormonale, infectii ascunse, stres electromagnetic, toxicitate chimica, reactivitati alimentare, metale grele, patogeni, poluanti, etc. Dieta poate fi intr-adevar un factor principal, SAU poate avea legatura cu un factor secundar, SAU poate sa nu joace nici un rol deoarece orice fel de stresor / factor blocant – pentru ca poate bloca sau dezechilibra functia oricarui sistem de control din organism- poate fi un factor cauzal primar al acestei probleme.

Obezitatea este un simptom degenerativ care indica disfunctie. Pana cand cauza este descoperita si rezolvata, nu se poate astepta o schimbare in greutate. In momentul in care se obtine echilibrul biochimic, eficienta metabolica si o functionare optima, in timp ce se elimina factorii blocanti, si alti indicatori simptomatici care indica lipsa sanatatii optime, greutatea se va normaliza.

Cat timp va dura? Corpul are propriul ritm pentru a rezolva aceste disfunctii, si toate elementele individualitatii metabolice ale unei persoane vor determina cat de repede se pot rezolva aceste disfunctii. A ajunge din punctul A la punctul B este un proces (nu este un tratament, un remediu pentru un simptom) care implica includerea tuturor schimbarilor in bine si eliminarea tuturor factorilor blocanti, in timp ce i se ofera corpului timpul necesar pentru a face schimbarile de rigoare in ritmul propriu, fara efecte secundare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.