EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,42 RON
(+0.53%)
GBP
5,51 RON
(-0.12%)
CHF
4,57 RON
(+0.27%)
BGN
2,46 RON
(+0.4%)
BYN
1,73 RON
(+0.51%)
CAD
3,16 RON
(+0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,79 RON
(-1.19%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(-0.83%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

 

Ponta: Mandatul viitorului preşedinte – de cinci ani, dacă referendumul pentru Constituţie va fi organizat odată cu prezidenţialele

Primul mandat al viitorului preşedinte ar putea fi de cinci ani, dacă se va merge pe varianta în care referendumul pentru modificarea Constituţiei va avea loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat luni premierul Victor Ponta.

 „Da, cu o singură excepţie – şi anume termenul mandatului. Dacă preşedintele nou candidează pentru un termen de cinci ani, nu de patru, cum e trecut în revizuire, primul lui mandat va fi de cinci ani. Toate celelalte prevederi se aplică evident de la intrarea în vigoare a noii Constituţii, inclusiv cele care reduc sau care dau atribuţii”, a precizat premierul Victor Ponta, întrebat la sediul PSD dacă, în cazul în care se va merge pe varianta în care referendumul are loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, noua Constituţie se aplică şi viitorului preşedinte.

Potrivit premierului, „povestea cu redusul de atribuţii este de neînţeles”, iar odată cu noua Constituţie se va intra în normalitate.

„Povestea asta cu redusul de atribuţii eu n-am înţeles-o şi mai ales de ce-şi taie Crin Antonescu singur atribuţii. Noi intrăm în normalitate. Ştiţi, că ne-a spus Comisia de la Veneţia? ‘De ce aveţi nevoie să treceţi că preşedintele îl pune prim-ministru pe cel de la partidul care câştigă? Că aşa e normal’. Şi am zis, da, aşa e normal în Europa, în România nu e normal, în România s-a dovedit că a fost normal că preşedintele a pus pe cine a vrut el, nu pe cine a votat poporul. Deci noi nu tăiem puteri ale preşedintelui, noi pur şi simplu învăţăm din lecţiile trecutului”, a arătat Ponta.

El a mai spus, în context, că rolul Consiliului Legislativ este unul tehnic.

„Consiliul Legislativ are un rol tehnic. Dacă din punct de vedere politic decidem să sancţionăm traseismul politic, poate să spună Consiliul Legislativ ce vrea, noi tot îl sancţionăm. Şi asta e o decizie politică. Şi eu nu mai vreau să aud că toată ţara vrea să sancţionăm parlamentarii care-şi schimbă partidul, dar nu vrea Consiliul Legislativ. Uite că Consiliul Legislativ nu candidează, noi candidăm şi eu vreau dacă e o opinie generală să sancţionăm traseismul politic, o să-l sancţionăm. În rest, toate observaţiile tehnice ale Consiliului Legislativ sunt în regulă, se ţine cont de ele, la fel ca şi de cele ale Comisiei de la Veneţia. Dar decizii politice iau totuşi cei care sunt votaţi, nu cei care stau pe scaun la serviciu”, a precizat premierul Ponta.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata