Ponta: Un argument pentru dezvoltarea regională – capacitatea sporită de a accesa fonduri europene

Unul dintre argumentele principale pentru a face o dezvoltare regională mult mai pregnantă constă în capacitatea sporită a regiunilor de a accesa fonduri europene, a declarat luni premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului.

„Acum, spre supărarea dlui preşedinte şi a PDL, am reuşit să deblocăm toate programele operaţionale sectoriale, blocate de PDL în 2010 – 2011. Într-un an am ajuns la 20% grad de absorbţie, pornind de la 7%, deci s-a triplat. (…) Avem foarte puţin timp în perioada următoare 2013 – 2014 pentru a mai contracta şi a mai utiliza restul sumelor puse la dispoziţie şi mai ales de la 1 ianuarie 2014 începe noul exerciţiu bugetar. O să avem doi ani în care se suprapune bugetul 2007 – 2013 cu cel din 2014 – 2032. S-a dovedit – Programul Operaţional Regional este cel care merge cel mai bine, s-a dovedit că regiunile având mai multe atribuţii şi având şi capacitate financiară mai mare sunt mai eficiente decât un guvern central în absorbţia fondurilor europene. Din acest motiv, la 1 ianuarie 2014 ar fi fost foarte bine să avem nişte regiuni mai puternice care să poată să absoarbă mai bine fondurile europene”, a declarat liderul USL.

El a completat că, în caz contrar, România va rămâne cu sistemul actual, cu autoritate de management la MDRAP.

„Dar ar fi fost foarte bine ca în 2014 – 2020 să dăm cât mai mult la regiuni şi să ţinem cât mai puţin la guvernul central care nu a fost foarte eficient”, a arătat premierul Ponta.

Răspunzând unei întrebări, acesta a arătat că legea 315 despre care preşedintele PDL spune că este de pe vremea lui Octav Cozmâncă, este de fapt din 1998, când Blaga era la guvernare.

„De câte ori l-am auzit pe dl Blaga spunând aşa prostie, cu regiunile făcute de Cozmâncă, mă întreb unde a trăit dl. Blaga, că legea era din 1998, când era el la guvernare, nu era Cozmâncă. Adoptarea şi modificarea legii 315 se poate face prin Parlament, însă calitatea de autoritate publică locală nu poate fi dată regiunilor decât prin Constituţie. În acest moment în Constituţie nu avem decât judeţele, oraşele şi comunele”, a menţionat primul-ministru.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.