Primul curs din România privind „Managementul şi remedierea siturilor contaminate”, inaugurat de oficiali din MMSC

Primul curs din România privind ‘Managementul şi remedierea siturilor contaminate’ a fost inaugurat, luni, de secretarul de stat din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Elena Dumitru, în prezenţa unor lectori din domeniul gestionării siturilor contaminate din Statele Unite ale Americii, profesori din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj Napoca, ai Universităţii de Stat din New York, şi a unor experţi în domeniu de la US EPA, Geo Remediation şi Centrul Est -European pentru Managementul Siturilor Contaminate. 

‘Principiile şi politicile de mediu se realizează pe baza dialogului permanent între toţi actorii implicaţi. Totodată, politicile de mediu nu au graniţe iar rezolvarea problemelor de mediu şi protejarea ecosistemelor se pot realiza doar printr-o cooperare regională şi internaţională’, a declarat secretarul de Stat Elena Dumitru.

În ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene în vederea decontaminării siturilor contaminate de pe teritoriul României, secretarul de stat a arătat că ‘în prima perioadă de finanţare 2007 – 2013, au fost aprobate 5 proiecte prin intermediul POS Mediu Axa 2 cu o valoare totală de aproximativ 100 milioane Euro din care aproximativ 87 milioane Euro valoare eligibilă. Nevoile de investiţii şi priorităţile de finanţare pentru sectorul siturilor contaminate pentru perioada 2014 – 2020 vor fi stabilite de Strategia Naţională şi Planul Naţional de Acţiune pentru managementul siturilor contaminate’.

Elena Dumitru a precizat că aplicarea principiului dezvoltării durabile este dezideratul MMSC şi a invitat absolvenţii acestui curs să participe la dezbaterea publică a Raportului de Mediu.

‘Sloganul MMSC este acela de a lucra în echipă în vederea realizării locurilor de muncă prin respectarea celor mai înalte standarde de mediu. De aceea, urez succes organizatorilor şi cursanţilor şi sunt convinsă că vom putea beneficia în viitor de bagajul dumneavoastră de cunoştinţe pe care îl veţi acumula pe parcursul acestui curs’, a subliniat Elena Dumitru.

Cursul, organizat în parteneriat cu Geo Remediation S.R.L, în perioada 8 – 12 iulie, se adresează persoanelor implicate în gestionarea problemelor de mediu, reprezentând o noutate în România şi o oportunitate pentru persoanele interesate de a căpăta informaţii structurate şi la zi despre: noţiunile de bază privind problematica poluării mediului geologic, termenii de specialitate, tehnicile de investigare a siturilor contaminate, principii şi metode de evaluare a riscului uman şi ecologic, cele mai bune tehnici şi tehnologii de remediere existente în prezent, criterii de alegere a soluţiilor de remediere, implicarea comunităţilor în astfel de proiecte, cadrul legal şi european în vigoare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata