Prin crearea fondurilor mutuale îi vom ajuta pe cei care au avut culturile distruse de grindină, declară Daniel Constantin

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, că posibilitatea de a-i ajuta pe cei care au avut culturile distruse de vremea nefavorabilă este crearea fondurilor mutuale.

Întrebat cum îi poate ajuta Ministerul Agriculturii pe cei care au avut culturile distruse de grindină din judeţul Dâmboviţa, Daniel Constantin a spus că fondurile mutuale asigură ceea ce astăzi societăţile de profil nu asigură, respectiv grindină, îngheţ sau anumite boli.

”Prin cea mai importantă realizare pe care aş sublinia-o eu, în acest an, în ultima şedinţă de Guvern din iunie, prin adoptarea acelei ordonanţe de urgenţă care crează cadrul legal pentru a se înfiinţa fondurile mutuale. După ce vom avea un fond mutual funcţional, fermierul nu mai are niciun fel de risc neacoperit, acel fond mutual venind în completarea societăţilor de asigurări şi asigurând ceea ce nu se asigură astăzi, anume grindina, îngheţul şi alte pierderi cauzate, eventual, de boli care apar în anumite zone”, a precizat ministrul Daniel Constantin.

Citeste si:  Numărul companiilor profitabile din România a scăzut cu 10,8%, în 2008

Acesta spune că fondurile mutuale ar putea fi realizate până la sfârşitul anului.

”Odată ce se va înfiinţa fondul mutual, şi există premise importante să se înfiinţeze până la sfârşitul acestui an, riscurile acestea sunt preluate de cotizaţiile fermierilor, contribuţiile statului membru, a României, şi de o contribuţie importantă care vine din fonduri europene. Un fond mutual este strict necesar într-un stat cum este România, unde aşa cum aţi văzut, condiţiile meteo nu au o anumită ritmicitate, ca să zic aşa, şi cred că fermierii au înţeles importanţa înfiinţării unui astfel de fond”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Citeste si:  Raiffeisen: Recesiunea ar trebui să fie evitată în Europa Centrală şi de Est, în 2012

Daniel Constantin a declarat că se va face o evaluare a pagubelor produse de fenomenele meteo din ultima vreme din Dâmboviţa.

”O să facem o evaluare să vedem în ce măsură sunt afectate culturile (…). Eu sunt adeptul de a contribui cu toţii la un anumit risc. Statul intervine în măsura posibilităţilor şi în ultimii ani statul nu a mai avut posibilităţi să intervină să asigure despăgubiri. De aceea, cred eu, cea mai importantă facilitate pe care poate să o creeze statul este crearea cadrului legal pentru fondul mutual”, a adăugat Daniel Constantin.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că l-a informat pe ministrul Agriculturii despre pagubele produse de grindină în judeţ şi că va discuta cu acesta acordarea unui sprijin pentru cei care şi-au pierdut culturile din cauza fenomenelor meteo din ultimele zile.

Citeste si:  Cod Galben de ploi pentru Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi Moldova

Cea mai afectată de vremea nefavorabilă a fost, la nivel de judeţ, comuna Bărbuleţu. Aici, la sfârşitul lunii iunie, circa 150 hectare de livezi şi de grădini cu legume au fost distruse de grindină.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, împreună cu directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, au participat, la sediul Centrului Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 3 Sud Târgovişte, la semnarea unor contracte de finanţare aferente ultimei sesiuni pentru depunerea proiectelor de investiţii pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

La finalul acţiunii, a fost susţinută o conferinţă de presă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata