S-a lansat Kitul de asistenţă a bolnavului cu astm

Kitul de asistenţă a bolnavului cu astm, un instrument util pacienţilor pentru înţelegerea, controlul şi tratarea acestei boli, a fost lansat luni, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

„Jurnalul Adultului cu Astm şi Jurnalul Copilului cu Astm au fost realizate, în primul rând, în scop educaţional. Marea majoritate a pacienţilor diagnosticaţi cu astm nu înţeleg că astmul este o boală pe care trebuie să o ţii în permanenţă sub control atent şi nu respectă recomandările de tratament ale medicilor. Sperăm că aceste instrumente vor reprezenta repere fundamentale în tratarea astmului bronşic şi că vor fi cu adevărat folosite de pacienţi”, a arătat prof. dr. Florin Mihălţan.

Potrivit acestuia, astmul este o boală a cărei prevalenţă este în creştere şi numărul cel mai mare se înregistrează în rândul tinerilor, iar costurile pentru această afecţiune sunt mari.

”Boala nu este controlată pentru că pacientul nu are o educaţie în acest sens iar medicul nu prea are timp pentru a face educaţie”, a subliniat prof. dr. Mihălţan.

La rândul său, prof. dr. Diana Deleanu, preşedinta Societăţii Române de Alergologie, a spus că acest jurnal, care permite şi accesul online, este binevenit.

Medicul a punctat că numărul copiilor cu astm este mai mare decât al adulţilor, procentul cel mai mare fiind la grupa de vârstă 13 – 14 ani.

„Astmul este una dintre bolile care afectează major copiii români, scăzând calitatea vieţii şi posibilitatea de a se integra social, afectându-i atât pe aceştia cât şi pe părinţi. În ultimii ani prevalenţa la copiii cu vârste între 13 – 14 ani a crescut cu 12,8%, ajungând în acest moment la aproximativ 6,4% din totalul copiilor români cu această vârstă. Credem că pentru aceştia, dar mai ales pentru părinţii lor, Jurnalul Copilului cu Astm poate deveni un ghid în controlul şi tratamentul bolii”, a explicat prof. dr. Diana Deleanu.

Ea a subliniat importanţa cooperării pacient – medic şi a complianţei la tratament. ”Printre cauzele care duc la îmbolnăvire se află stilul de viaţă modern, mai ales din ultimii 20 de ani. Pentru un diagnostic corect este necesară colaborarea alergolog – pneumolog”, a spus prof. dr. Mihălţan, arătând că numărul pneumologilor este mai mare decât al alergologilor.

Jurnalul Adultului cu Astm şi Jurnalul Copilului cu Astm vor fi publicate în 5.000 de exemplare, în primă fază, şi vor fi distribuite în cabinetele medicilor pneumologi şi alergologi din ţară.

Acestea conţin informaţii despre boală, simptome, factori predispozanţi, tipuri de investigaţii posibile şi detalii despre tipurile de tratament recomandate, dar şi un test ACT.

Ambele instrumente vor fi disponibile şi online pe site-ul www.jurnalulpacientului.ro.

În premieră în România, Kitul de asistenţă a bolnavului cu astm pune la dispoziţia medicului un instrument verificat, disponibil oriunde şi oricând, pe care poate să îl recomande pacientului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.