Timiş: Inaugurarea primului tramvai tras de cai din România, marcată prin plimbări gratuite

Timişoara marchează, luni, 144 de ani de la inaugurarea primei linii de tramvai tras de cai de pe teritoriul României, prilej cu care concitadinii se pot plimba gratis cu unul din vagoanele retrase din funcţiune, dar care a fost electrificat.

Primul tramvai tras de cai din România, care a circulat în Timişoara între anii 1869-1899, a fost expus marţi pe linia de refugiu din Piaţa Libertăţii, devenind rapid un punct de atracţie pentru trecători.

Prin expunerea acestei piese de muzeu în centrul oraşului, municipalitatea a dorit să le ofere timişorenilor un prilej de relaxare, însoţit de nostalgia vremurilor când cucoane bine încorsetate, cu rochii lungi şi poşete strânse bine sub braţ, adăpostite sub umbreluţe colorate, începeau să schimbe comanda ‘Opreşte, birjar!’ cu ‘Hei, tramvai!’.

La 8 iulie 1869, cochetul mijloc de transport, construit din lemn şi tablă, la Viena, vopsit în maro şi galben, putea să transporte 15 persoane, pe bănci din lemn, pe traseul Cetate – Ospătăria Regina Engleză din Fabric, adică din centru, unde se preumbla protipendada burgului, până la ieşirea din oraş, spre zona muncitorească.

Tramvaiul cu tracţiune animală a fost utilizat pentru prima dată în lume în anul 1832 în New York, iar în Europa a venit 18 ani mai târziu, la Paris. Au urmat oraşul englez Birkenhead şi Londra, în 1861. Seria oraşelor care au apelat la noul mijloc de transport a continuat cu Geneva, Copenhaga şi Pesta în anul 1863, Viena şi Berlin în anul 1865, Hamburg în 1866, Buda în anul 1867, Stuttgart în anul 1868, Bruxelles şi Timişoara în anul 1869. Trei ani mai târziu, tramvaiul tras de cai putea fi văzut şi pe Calea Moşilor în Bucureşti.

La Muzeul tramvaielor din Timişoara pot fi văzute 20 de tramvaie de epocă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.