Agricultură ecologică: Creşterea păsărilor de curte

Numeroase specii de păsări sunt acum în pericol,ca urmare a pierderii habitatelor lor naturale. Secarea luncilor şi a terenurilor inundabile,regularizarea râurilor, nivelarea terenurilor, practici agricole nesănătoase şi utilizarea tot mai mare de pesticide cauzează creşterea listei roşii a speciilor ameninţate şi periclitate în fiecare an.

Păsările joacă un rol important în controlul populaţiei de insecte şi ajută la propagarea şi însămânţarea a numeroase plante. Păsările sunt creaturi incredibil de utile şi benefice şi ar trebui să fie susţinute prin toate mijloacele disponibile, consideră Sepp Holzer în cartea sa ” Permacultura.Ghid practic pentru agricultura la scară mică”.

Chiar şi cei cu grădini mici pot aduce o contribuţie valoroasă la conservarea speciilor de păsări. Grădinile bine structurate, în loc de peluze îngrijite, şi gardurile vii de tufe cu fructe în loc de monoculturi, oferă păsărilor un habitat şi o sursă de hrană. Utilizarea substanţelor chimice trebuie să fie abandonată, pentru ca sursa naturală de hrană a păsărilor să nu fie otrăvită. Cu cât mai mare va fi diversitatea tipurilor de plante în gardurile vii, în pajişti sau păduri, cu atât mai mare va fi diversitatea producţiei fructelor.

De asemenea, o mai mare varietate de insecte va începe apară. Acest lucru va asigura o dietă echilibrată păsărilor.Plante furajere bune pentru speciile de păsări locale sunt socul, călinul, cireşul sălbatic, mălinul, măceşul,lemnul câinesc, iedera şi multe altele.Aceşti copaci şi arbuşti oferă păsărilor o dietă variată de fructe de pădure, fructe şi seminţe.

 

Construirea spaţiilor pentru cuibărit

Odată asigurată o gamă adecvată de hrană, e timpul construirii unor spaţii pentru cuibărit. Păsările care îşi fac cuiburi descoperite preferă să cuibărească în gardurile vii dese şi spinoase.Trebuie pregătite diferite căsuţe pentru păsări: dimensiunile cutiilor şi ale găurilor de intrare ar trebui să fie diverse, astfel încât să nu fie încurajat doar un număr mic de specii mai competitive, cum este piţigoiul.

Nu este nevoie ca păsările să fie hrănite iarna, pentru că vor găsi suficientă hrană printre plantele din sistemul permacultural.Cu toate acestea, puteţi  planta câteva plante furajere pentru păsări în apropierea casei. Astfel, putem urmări păsările mai de aproape şi putem afla mai multe despre comportamentul lor şi despre hrana pe care o preferă. Plantele furajere trebuie alese şi întreţinute adecvat.

Ar trebui plantate în locuri adăpostite, cum ar fi în apropierea copacilor. Hrana ar trebui să conţină seminţe de diferite dimensiuni (seminţe de floarea soarelui, seminţe de in, seminţe de mei şi cânepă) pentru a fi atrase mai multe tipuri de păsări.

O altă posibilitatede hrănire pe timpul iernii este să tăiaţi toamna capetele cu seminţe uscate ale arbuştilor şi tufişurilor indigene. Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru păsări în grădina voastră este să le asiguraţi o hrană bună lăsând o parte din recolta sistemului vostru permacultural neculeasă. Se pare că locurile dezordonate cum ar fi grămezile de vreascuri şi gardurile vii dese sunt foarte apreciate de păsări: iarna pot găsi acolo insecte şi alte vietăţi mici.

 

Creşterea păsărilor de curte într-un mod uman

Când ţinem orătănii,trebui să înţelegi habitatul natural al păsărilor şi să reduci nevoia de hrănire suplimentară prin introducerea de plante furajere selectate. Păsările ar trebui să fie în stare să trăiască cât mai independent posibil şi să furnizeze produse de înaltă calitate în cele mai bune condiţii. Adeseori nu clocesc îndeajuns de mult, îşi părăsesc cuibul prea devreme sau nu îşi îngrijesc puii cum trebuie.

Obţinerea păsărilor eclozate natural nu este întotdeauna uşoară, însă merită. Mulţi iubitori entuziaşti ai păsărilor şi crescători de păsări încă cred că păsările ieşite din ouă în mod natural şi crescute libere nu trebuie lăsate să îşi clocească propriile ouă.Ei verifică în mod regulat dacă au apărut ouă şi dacă găsesc vreunul, prind găina, raţa sau gâsca şi iau ouăle. Ouăle sunt păstrate la cald pentru o zi şi apoi sunt puse înapoi.

Sepp Holzer este de părere că acest comportament face mai mult rău instinctului de reproducere şi clocire al păsărilor în loc să ajute.Uneori o pasăre-mamă nu îşi va cloci ouăle nici chiar având asigurate condiţiile optime, însă mamele care au succes echilibrează pierderile. Cu timpul, numărul de perechi reproducătoare de nădejde se va stabili de la sine.

Pentru protecţia orătăniilor împotriva prădătorilor se pot planta garduri vii cu spini care conţin varietăţi de rozacee cum ar fi măceşul, trandafirul sălbatic sau trandafirul japonez. Îşi îndeplinesc funcţia de adăpost pentru păsări, sun tfoarte apreciate de acestea şi, mai mult, fructele diverselor rozacee oferă o sursă de hrană foarte gustoasă.

Locurile de cuibărit trebuie să fie uscate şi bine ventilate. Pentru asigurarea succesului reproductiv,ar trebui să existe un număr dublu de locuri de cuibărit faţă de numărul raţelor apte pentru reproducere. De obicei, păsările preferă pentru cuibărit locurile cu semiîntuneric, ascunse. La începutul unui nou sezon de reproducere, este deosebit de important ca aceste locuri să poată fi închise. Păsările trebuie să se obişnuiască treptat cu noul lor habitat.

Este de preferat să creşteţi raţele şi gâştele în apropierea unor bălţi. În acest fel, prădătorii precum vulpile şi dihorii vor fi intimidaţi de apă, asigurând astfel protecţia păsărilor.

Dacă necesităţile acestor păsări sunt asigurate cu brio, este posibilă creşterea unor specii autohtone foarte pretenţioase cum sunt cocoşul de munte sau ierunca.

 

INFO PLUS

Prin iniţiativa unui grup de oameni inimoşi, adunaţi sub numele TEI (Traduceri Ecologice Independente), a fost tradusă în limba română cartea „Permacultura – Ghid practic pentru agricultura la scară mică”, a lui Step Holzer, adresată tuturor celor care vor să acumuleze cunoştinţe solide de agricultură sustenabilă, permacultură, arhitectură ecologică, energii alternative, tehnici şi tehnologii domestice şi meşteşuguri.

Vă invităm să aflaţi mai multe despre frumoasa iniţiativă a grupului TEI şi să vă alăturaţi visului lor: “Îndrăzim să visăm: traducere cu traducere, vom pune la dispoziţie conaţionalilor nededaţi în ale limbilor străine lucrările de care este nevoie ca să grădinărească fără biocide, întru obţinerea de hrană curată şi care să nu coste viaţa fluturilor şi puritate apelor freatice.

Credem cu străşnicie că putem face ceva pentru a-i ajuta pe cei care vor să producă hrana local, la scară mică şi fără inputuri energetice masive. Credem că soarta noastră este diferită de cea a prizonierilor unui sistem care produce fructele în America de Sud, le coace în cala unui vas şi le vinde în anoste ambalaje de carton într-un supermarket. Credem, şi nu vom obosi să credem.”

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.