Americanii nu mai sunt cei mai graşi din lume, au fost depăşiţi de mexicani

În Statele Unite nu se mănâncă mai sănătos, dar au fost depăşite totuşi de alţii în ceea ce priveşte obezitatea. Acum mexicanii au trista onoare de a face parte din poporul cu cei mai mulţi obezi din lume, relatează 7sur7.be.

 Băuturile gazoase şi mâncărurile fast-food au făcut noi victime – circa 70% din adulţii mexicani sunt supraponderali şi o treime din aceştia, obezi.

Rezervate altădată ocaziilor speciale, mâncăruri ca tacos, quesadillas au intrat de câtăva vreme în alimentaţia zilnică a mexicanilor, cu consecinţe vizibile asupra greutăţii lor corporale, arată un raport al ONU.

Potrivit experţilor, 80% din copiii obezi vor fi aşa toată viaţa. Vinovată este şi criza, spun ei: populaţia s-a orientat spre alimente semi-preparate sau gata preparate, renunţând la legume şi la cerealele integrale. În 1989 mai puţin de 10% dintre mexicani aveau probleme cu greutatea, iar acum Mexicul se află în fruntea listei cu cei mai mulţi obezi. Ponderea lor este de 32,8%, faţă de 31,8% în Statele Unite.

Obezitatea poate duce la grave boli cronice, cum ar fi hipertensiunea, bolile cardiace, diabetul, insuficienţa renală, etc. Este implicată şi în astm, cancer, depresie, accidente vasculare cerebrale…Numărul de persoane bolnave de diabet legat de obezitate s-ar putea dubla faţă de 1998, urmând să ajungă la 300 milioane de persoane până în 2025.

În lista cuprinzând ţările cu cei mai mulţi obezi, Mexicul (32,8%) este urmat, în ordine, de Statele Unite (31,8%), Siria (31,6%), Venezuela şi Libia (fiecare cu 30,8%). Dintre ţările europene, Cehia se află pe locul al 10-lea (28,7%), Slovenia, pe poziţia a 12-a (27,0%), Malta, a 14-a (26,6%), Marea Britanie împarte locul al 19-lea cu Rusia (24,9%), Top 20 fiind încheiat de Ungaria (24,8%).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.