Căştile care citesc undele creierului

0

Până acum, comunicarea noastră cu aparatele a fost întotdeauna limitată la forme conştiente şi directe. Fie că este vorba despre ceva simplu precum aprinderea luminii folosind un întrerupător, sau chiar ceva atât de complex precum programarea roboţilor întotdeauna i-am dat aparatului o comandă sau chiar o serie de comenzi pentru a face ceva pentru noi, explică Tan Le pe Ted.com.

Pe de altă parte, comunicarea între oameni este cu mult mai complexă şi mai interesantă pentru că luăm în calcul mult mai multe aspecte decât ce se exprimă explicit. Observăm expresiile feţei, limbajul trupului şi putem intui sentimente şi emoţii din dialogul dintre noi. De fapt, acestea constituie o mare parte din procesul nostru de luare a deciziilor.

Viziunea noastră este să introducem tot acest nou tărâm al interacţiunii umane în interacţiunea om-computer, astfel încât computerele să poată înţelege nu doar ce îi comanzi să facă ci şi să poată răspunde expresiilor feţei tale şi experienţelor emoţionale. Şi cum faci mai bine asta decât interpretând semnalele produse natural de creierul nostru, centrul nostru al controlului şi al experienţei.

Creierul nostru este format din miliarde de neuroni activi, în jur de 170,000 km este lungimea cumulată a axonilor. Când aceşti neuroni interacţionează, reacţia chimică emite un impuls electric care poate fi măsurat. Mare parte din creierul nostru funcţional este distribuită spre stratul de suprafaţă al creierului. Iar pentru a creşte zona disponibilă capacităţii mentale, suprafaţa creierului este extrem de cutată.

Această pliere corticală reprezintă o provocare semnificativă pentru interpretarea impulsurilor electrice de suprafaţă. Cortexul fiecărui individ este cutat diferit, aduce foarte mult cu o amprentă. Astfel, chiar dacă un semnal poate veni din aceeaşi parte funcţională a creierului, după ce structura a fost pliată, localizarea fizică a semnalului diferă foarte mult de la un individ la altul chiar şi la gemeni identici. Nu mai există nicio consistenţă a semnalelor de suprafaţă.

Astfel a fost creat un algoritm care netezeşte cortexul astfel încât să putem marca semnalele mai aproape de sursa lor şi astfel făcând posibilă funcţionarea la nivelul întregii populaţii. A doua provocare este chiar aparatul pentru observarea undelor emise de creier. Măsurătorilor prin electroencefalogramă implică de obicei o reţea fină cu un şir de senzori .

Acum a fost realizat aparatul cu un sistem cu 14 canale şi de înaltă fidelitate în recepţia electroencefalogramelor. Nu necesită deloc pregătirea scalpului, nici gel sau pastă conductibilă. Durează doar câteva minute să-l pregăteşti şi ca semnalele să se stabilizeze. De asemenea, este wireless, deci îţi dă libertate de mişcare.Expresiile feţei sunt de fapt proiectate să funcţioneze atipic prin câteva ajustări legate de senzitivitate şi care sunt disponibile spre personalizare.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem cu echipamentul cognitiv este să începem antrenamentul cu un semnal neutru, iar ideea este să se stabilească un reper sau o stare normală a creierului, după care putem alege o acţiune bazată pe mişcare. Gândul este menţinut pe întreaga durată a experimentului.

Software-ul are construit un sistem de etalonare astfel încât, pe măsură orice utilizator se obişnuieşte cu sistemul lui poate continua să adauge tot mai multe detecţii astfel încât sistemul începe să diferenţieze între gânduri distincte. Iar odată ce detecţiile au fost repetate, aceste gânduri pot fi atribuite sau marcate în orice platformă de calcul, aplicaţie sau aparat.

De exemplu, în jocuri şi lumi virtuale, expresiile feţei tale pot fi folosite natural şi intuitiv pentru a controla un avatar sau un personaj virtual. Puteţi experimenta fantezia magiei şi puteţi controla lumea cu mintea. Şi, de asemenea, culorile, lumina, sunetul şi efectele pot răspunde dinamic stărilor voastre emoţionale pentru a intensifica experienţa pe care o trăiţi, în timp real.

Tehnologia poate fi aplicată şi pentru aplicaţiile din lumea reală, de exemplu, o casă inteligentă, şi de asemenea în cazul aplicaţiilor care chiar pot schimba cu adevărat viaţa precum posibilitatea de a controla un scaun pe rotile electric. În acest exemplu, expresiile feţei sunt corelate cu comenzile de mişcare.

Doar tangenţial atingem adevăratul potenţial al acestei tehnologii, iar cu implicarea dezvoltatorilor şi a cercetătorilor din întreaga lume putem medola viitorul acestei tehnologii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.