EUR
4,85 RON
(+0.06%)
USD
4,36 RON
(-0.07%)
GBP
5,39 RON
(+0.01%)
CHF
4,54 RON
(-0.24%)
BGN
2,48 RON
(+0.16%)
BYN
1,81 RON
(-0.07%)
CAD
3,17 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.07%)
AUD
2,91 RON
(-0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.17%)
CZK
0,18 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.15%)

Corina Creţu: Migraţia legală şi controlată a forţei de muncă poate contribui decisiv la depăşirea efectelor crizei globale

Uniunea Europeană trebuie să stimuleze rolul emigranţilor ca agenţi ai inovării şi dezvoltării, pentru depăşirea efectelor crizei globale, a declarat europarlamentarul român Corina Creţu (PSD), vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, la reuniunea comună a Comisiilor europarlamentare pentru Dezvoltare şi Libertăţi Civile.

La dezbaterea prezidată de Corina Creţu, au fost analizate, marţi, la Bruxelles, cauzele şi impactul migraţiei asupra politicilor de dezvoltare, în perspectiva dialogului la nivel înalt de la ONU, din octombrie, cu privire la migraţia internaţională.

„În această perioadă de instabilitate economică pronunţată şi în faţa provocărilor demografice, care determină diminuarea populaţiei active şi creşterea ponderii beneficiarilor de pensii, migraţia forţei de muncă este parte a soluţiei pe care suntem datori să o susţinem la nivel mondial. Migraţia legală şi controlată poate aduce beneficii, deopotrivă, pentru ţara de origine şi pentru cea de destinaţie, de la reducerea sărăciei şi decalajelor la creşterea productivităţii”, a spus Corina Creţu.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare a atras atenţia asupra riscului ca tendinţele extremist-xenofobe să afecteze integrarea celor 32 de milioane de imigranţi proveniţi din afara Uniunii Europene. „Se impun măsuri concrete pentru a facilita adaptarea şi mobilitatea lucrătorilor, în special a celor cu înaltă calificare şi în sectoarele cu deficit de forţă de muncă. De asemenea, trebuie să găsim cele mai eficiente răspunsuri la presiunea migratorie dinspre graniţele sudice şi estice ale UE, în special prin susţinerea dezvoltării şi democratizării acestor ţări”, a apreciat europarlamentarul român.

Creţu a susţinut că, în perspectiva Reuniunii la nivel înalt a ONU din octombrie 2013, pe tema migraţiei internaţionale, Uniunea Europeană trebuie să susţină menţinerea migraţiei ca element important al agendei post-2015 privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.

‘Totodată, milităm pentru consolidarea aspectelor pozitive ale migraţiei între ţările în curs de dezvoltare (migraţia Sud-Sud) şi asigurarea coerenţei politicilor pentru eficientizarea dezvoltării”, a precizat Corina Creţu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata