Corlăţean: Criza economică globală şi traficul ilegal de orice fel, printre provocările împărtăşite de Rusia şi România

Criza economică globală, dar şi traficul ilegal de orice fel se numără printre provocările împărtăşite de Rusia şi România, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, într-un discurs susţinut joi la Academia Diplomatică a Ministerul Afacerilor Externe rus de la Moscova.

„Cu siguranţă, dată fiind complexitatea vremurilor pe care le trăim, aş începe cu criza economică globală”, a spus şeful diplomaţiei române cu referire la provocările comune ale Rusiei şi României.

„După aceea, ar trebui să ne gândim la traficul ilegal de orice fel şi la provocările regionale din jurul spaţiului nostru comun”, a declarat Titus Corlăţean, conform variantei în limba engleză a discursului, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.

La capitolul interese comune, ministrul a evidenţiat „stabilitatea şi creşterea economică la nivel regional şi global”.

„Nu există nicio îndoială că Rusia împărtăşeşte acelaşi interes pentru stabilitate şi prosperitate, la fel ca România. Astăzi, unele din cele mai mari provocări cu care ne confruntăm în Uniunea Europeană, în NATO sau în familia europeană şi euroatlantică în general trec dincolo de graniţele noastre şi au acelaşi impact asupra popoarelor noastre, în contextul în care globalizarea a făcut posibile legături la care nu ne-am fi gândit în urmă cu două decenii”, a precizat el.

Corlăţean a mai spus că „am putut vedea schimbări de regim în regiunile din jurul Europei”, dar şi „teroare şi tensiuni””foarte aproape de continentul nostru”.

„Continuând cu o analiză detaliată a provocărilor evidenţiate anterior, am putea găsi schimbările climatice, terorismul internaţional, proliferarea, emergenţa fundamentalismului de orice fel şi a mişcărilor de extremă-dreapta, situaţia din Afganistan după 2014, problemele din Orientul Mijlociu ca exemple de chestiuni care reprezintă provocări pentru securitatea şi bunăstarea Rusiei şi României”, a adăugat şeful diplomaţiei române.

El a precizat că, în afara intereselor deja identificate, principalul interes comun al Rusiei şi României „ar trebui să fie de asemenea abordarea comună a acestor provocări”.

„Considerăm că noi, România şi Rusia, putem lucra împreună pentru a contracara aceste provocări comune şi pentru a oferi soluţii împreună. Soluţii bune şi solide pentru noi şi pentru alţii”, a explicat el.

Titus Corlăţean a mai afirmat că, pentru a îndeplini acest obiectiv, există două direcţii principale.

Prima o reprezintă, în opinia sa, „întărirea dialogului şi cooperării bilaterale în toate domeniile şi aprofundarea înţelegerii între popoarele noastre”. „Iar aici intervine rolul lecţiilor învăţate din istoria noastră, din înţelepciunea noastră de a depăşi diferenţele din trecut şi de a le supune mai inteligent dezbaterii, găsind soluţii care să nu afecteze interesele ţării mele şi nici pe cele ale Rusiei”, a explicat şeful diplomaţiei române.

A doua direcţie constă în „a lucra constructiv împreună la nivel regional şi internaţional pentru a promova stabilitatea, prosperitatea şi predictibilitatea”, a adăugat Corlăţean.

„Sincer, sunt convins că acest lucru este fezabil. Amintesc de viziunile pe care le împărtăşim în privinţa evoluţiilor din Balcanii de Vest, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Nu neapărat identice, dar convergente în scop”, a mai subliniat el.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.