Crocs: de la o simplă încălţăminte la o afacere de miliarde

Când compania Crocs şi-a făcut debutul pe piaţa de capital cu 21 de dolari pe acţiune în anul 2006 – la numai patru ani după ce a început să vândă saboţi de spumă colorată – scepticii au gândit că e doar o chestiune de timp înainte ca societatea să facă un pas greşit, scrie Entrepreneur.com.

Confortabilii papuci de gumă s-au bucurat de o largă răspândire în toată lumea, fiind rapid adoptaţi de o categorie vastă de clienţi, de la părinţi, copii preşcolari şi până la profesioniştii din domeniul medical.

În ciuda scepticismului, vânzările au continuat să crească pe parcursul anului următor, ajungând la suma de 847 de milioane de dolari în anul 2007.

Acest tip de încălţăminte începe să prindă din ce în ce mai mult şi la noi, după ce în America a ajuns să fie purtat de toată lumea, de la cei mai mici până la cei mai mari dintre membrii unei familii.

Doar un an mai târziu, în 2008, recesiunea a lovit compania Crocs destul de grav. „Dintr-o dată, în anul 2008 am fost loviţi din plin”, spune John McCarvel, directorul executiv al companiei Crocs. În anul 2009, venitul a scăzut la 646 de milioane de dolari, iar acţiunile au obţinut valoarea de 1 dolar.

Dar, în ciuda acestei experienţe, Crocs trăieşte şi în ziua de astăzi. Este acum o companie de miliarde de dolari, acţiunile urcând la un nivel de 75 de dolari.

Compania şi-a extins linia de produse care include acum mai mult de 300 de modele, cu costuri între 25 şi 60 de dolari, gama de încălţăminte cuprinzând modele de la cele pentru casă până la cizme cu blană şi pantofi de golf.

Astăzi, saboţii reprezintă mai puţin de jumătate din totalul vânzărilor. Compania şi-a îmbunătăţit managementul lanţului de aprovizionare şi a restructurat strategia de retail, direct către consumator. Totodată, Crocs s-a extins la nivel global.

„De la început am ştiut că a fost o binecuvântare faptul că am putut să ne naştem, şi am ştiut că trebuie să venim cu ceva inovator”, spune directorul companiei.

În anul 2006, compania a cumpărat o mică fabrică în Italia, care îşi concentrează activitatea pe design de produs şi dezvoltarea materialelor. Material de răşină rămâne secretul acestor saboţi, care le conferă aspectul moale şi uşor.

Înainte de recesiune, compania s-a bazat în principal pe retaileri care să-i vândă produsele. Însă astăzi, Crocs lucrează cu un grup select de retaileri de încălţăminte şi vinde prin intermediul propriilor puncte de vânzare cu amănuntul şi prin intermediul site-ului electronic.

„Afacerile din Asia nu au încetinit niciodată, iar în Europa a mers într-un ritm bun. Dar afacerea noastră era extrem de mare în SUA în raport cu restul lumii. Acum avem mai mult echilibru”, spune McCarvel.

Crocs nu este singura societate de consum care s-a confruntat cu astfel de suişuri şi coborâşuri. Pentru antreprenori este greu să ajungă la un echilibru între beneficiile creşterii vânzărilor, recunoaşterea brandului şi contractarea cu retaileri de valoare, pentru a se asigura că afacerea este sustenabilă pe termen lung.

Aşadar, Crocs este un alt exemplu de brand care a devenit sinonim cu unul dintre produsele sale, aşa cum Adidas, de exemplu, a devenit substantiv comun, doarece în ziua de astăzi numim generic aproape orice încalţăminte sport adidaşi. La fel, numim astăzi cel mai de succes model de papuci ai firmei, simplu, crocşi, deşi denumirea oficială a modelului este Clog.

Spre deosebire de replicile din plastic sau cauciuc, care se găsesc în magazine la preţuri de câteva zeci de lei, papucii originali Crocs sunt mai scumpi, cu preţuri de peste 150 de lei.

Traducere şi adaptare: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.