2.100 organizaţii din 124 de ţări sărbătoresc Ziua Mondială a Populaţiei

Ziua Mondială a Populaţiei este celebrată în fiecare an pe 11 iulie, fiind organizată de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

‘În recunoaşterea Zilei Mondiale a Populaţiei 2013, Institutul Naţional de Statistică şi alte aproape 2.100 organizaţii din 124 ţări participante la Anul Internaţional al Statisticii (Statistics2013) pun în evidenţa contribuţia statisticienilor la cuantificarea populaţiei mondiale, în continuă creştere’, precizează comunicatul INS.

În fiecare an este stabilită o temă menită să evidenţieze un domeniu de interes prioritar. Anul acesta tematica se referă la maternitatea la vârsta adolescenţei, UNFPA încercând să sensibilizeze populaţia ‘în speranţa că vom avea o lume în care fiecare copil este dorit, în care fiecare naştere are loc în condiţii de siguranţă şi în care dorinţa fiecărui tânăr este dusă la bun sfârşit’ .

Statistics2013 este o iniţiativă mondială prin care se evidenţiază contribuţia ştiinţei statistice la identificarea soluţiilor provocărilor globale, inclusiv la bunăstarea populaţiei mondiale. Institutul Naţional de Statistică este o organizaţie participantă la iniţiativa Statistics2013.

Statisticienii din toate ţările lumii îşi aduc o contribuţie semnificativă la furnizarea unui volum tot mai mare de informaţii, mai bune şi mai operative cu privire la aspectele şi preocupările legate de populaţie atât către agenţiile naţionale cât şi, în unele cazuri către agenţii guvernamentale internaţionale, cum ar fi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Datorită iniţiativei ‘Programul Mondial al Recensămintelor Populaţiei şi Locuinţelor 2010’, în ultimii 8 ani 202 ţări au realizat recensăminte naţionale şi, în acest proces, se estimează o recenzare a cca 90% din populaţia mondială.

Statisticienii joacă un rol crucial în orice cercetare legată de populaţie. Contribuţia acestora începe cu planificarea, dezvoltarea şi realizarea recensămintelor naţionale şi continuă cu compilarea şi analiza rezultatelor. Agenţiile guvernamentale şi grupuri private de cercetare similare utilizează datele acestor recensăminte pentru a determina creşterea populaţiei şi tendinţele migraţiei, pentru a înţelege îmbătrânirea persoanelor rezidente, pentru a studia urbanizarea societăţii globale, pentru a identifica şi planifică noile aspecte, precum şi în multe alte sfere de preocupare aferente problematicii populaţiei.

‘Contribuţia meritorie a statisticii şi statisticienilor mondiali ne asigură că ţările noastre – ca state individuale şi ca state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite – înţeleg pe deplin dinamica populaţiei. Aceste informaţii cruciale sunt utilizate de guvernele naţionale şi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a înţelege necesităţile curente şi viitoare ale cetăţenilor şi pentru a dezvolta şi implementa planuri de satisfacere a acestor necesităţi, din ce în ce mai multe şi mai diverse’, a afirmat domnul Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

În onoarea Zilei Mondiale a Populaţiei şi a miilor de statisticieni din întreaga lume care lucrează neobosit la realizarea recensămintelor naţionale şi la monitorizarea tendinţelor populaţiei şi analizarea problematicii aferente, Anul Internaţional al Statisticii va insera pe pagina sa de web (www.statistics2013.org) mai multe articole speciale care evidenţiază importanta lor contribuţie la iniţiativele mondiale legate de populaţie.

Obiectivele iniţiativei Statistics2013 constau în sporirea gradului de înţelegere a publicului cu privire la puterea şi impactul statisticilor asupra tuturor aspectelor societăţii şi în evidenţierea statisticii ca profesie în rândul liceenilor şi studenţilor.

Participanţii includ societăţi profesionale naţionale şi internaţionale, universităţi, şcoli, întreprinderi, agenţii guvernamentale şi institute de cercetare. Aceste grupuri sunt implicate în educarea a milioane de persoane cu privire la contribuţia ştiinţei statistice, prin intermediul seminariilor şi conferinţelor de presă.

Organizaţiile fondatoare ale iniţiativei Statistics2013 sunt American Statistical Association, Institute of Mathematical Statistics, International Biometric Society, International Statistical Institute (şi Bernoulli Society), şi Royal Statistical Society.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.