Banca centrală a Turciei, nevoită să intervină masiv pentru a stabiliza lira

0

Banca centrală a Turciei a vândut miercuri 1,3 miliarde de dolari pentru a susţine lira pe fondul fugii capitalurilor ca urmare a îngrijorărilor faţă de politica monetară a Fed şi a incertitudinilor cu privire la situaţia politică internă, transmite Reuters.

Este a doua zi de intervenţie masivă pe piaţă a Băncii centrale, după ce luni a vândut pe piaţă o sumă record de 2,25 miliarde de dolari (5% din rezervele valutare nete ale instituţiei). Potrivit calculelor bancherilor rezervele valutare ale Turciei sunt în prezent sub 40 de miliarde de dolari. Analistul HSBC, Murat Toprak, a estimat că Turcia îşi poate permite să cheltuie 10-13 miliarde de dolari din rezervele sale pentru a susţine lira, care în ultimele două luni s-a depreciat cu 9% în raport cu dolarul american.

În acest context, Autoritatea de supraveghere a băncilor din Turcia (BDDK) a anunşţat că a demarat o investigaţie asupra tranzacţiilor cu valută ale băncilor. Potrivit surselor BDDK a cerut detalii de la băncile cu privire la achiziţiile de valută derulate în zilele de opt şi nouă iulie. ‘Au cerut informaţii referitoare la momentul în care a fost cumpărată valuta, la cel preţ şi de către cine în cazul tuturor tranzacţiilor mai mari ed două milioane de dolari’, a declarat un director de bancă.

Banca centrală a Turciei a anunţat încă de luni că va începe să adopte o serie de măsuri de înăsprire a condiţiilor monetare. ‘Este esenţial ca această înăsprire să fie puternică, eficientă şi temporară’, a declarat guvernatorul Băncii centrale a Turciei, Erdem Basci.

La rândul său, agenţia de evaluare financiară Fitch a avertizat miercuri că o continuare a protestelor împotriva premierului Tayyip Erdogan ar putea pune în pericol ratingul de tip ‘investment grade’ pe care Turcia l-a primit în luna noiembrie a anului trecut.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.