Campioana exporturilor este obosită

“Exporturile se prăbuşesc”, titrează Die Welt comentând cele mai recente cifre prezentate de Oficiul federal german pentru statistică: în mai 2013, exporturile au fost la cel mai scăzut din ultimii trei ani şi jumătate, fiind mai mici cu 2,4% comparativ cu aprilie 2013 şi cu 4,8% comparativ cu mai 2012.

Acest declin se explică prin “confuzia de pe pieţele mondiale”, explică Die Welt.

Pe de o parte, piaţa internă europeană – cea mai importantă piaţă pentru exporturile germane – rămâne slăbită; pe de altă parte, ţări precum China nu reuşesc să compenseze această tendinţă.

Activităţile comerciale cu ţările din zona euro, afectate grav de criza datoriilor, se desfăşoară cu dificultate. Exporturile germane în aceste ţări au scăzut cu 9,6%, mai precis cu 32,3 miliarde de euro, regretă publicaţia.

În perspectiva alegerilor legislative care vor avea loc în septembrie, Die Welt le cere partidelor politice să nu piardă din vedere această realitate.

De mult timp, economia germană a ignorat contextul economic mondial aflat în declin. Însă, în momentul de faţă, când economia îşi revine în alte zone, dinamismul conjunctural se află într-un regres îngrijorător în ţara noastră. […] Acest lucru nu înseamnă că economia germană se îndreaptă inevitabil spre criză. […] Dar ascensiunea spectaculoasă a luat sfârşit şi a venit vremea ca politicienii să ia notă de această situaţie. […] O creştere a impozitelor pe venit, aşa cum propune opoziţia, ar interveni într-un moment nepotrivit, iar reintroducerea impozitului pe avere ar fi cea mai mare frână imaginabilă pentru IMM-uri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.