Cântecul de lebădă a lui Bernanke

La ora la care citiţi aceste rânduri atât minuta FED cât şi discursul lui Ben Bernanke sunt deja istorie. Să fie această apariţie publică a lui Bernanke cântecul său de lebădă? Câte beneficii reale a adus economiei americane politica monetară promovată de actualul preşedinte al Rezervei Federale? Va schimba succesorul său radical coordonatele în care se încadrează politica monetară a FED sau va fi continuatorul reţetei Bernake?

 

Dănuţ Dudu

  •  O politică monetară dezastruoasă pentru economia americană

Politica monetară a FED implementată de actualul preşedinte Ben Bernanke poate reuşi sau poate eşua. În ambele situaţii rezultanta este catastrofală.

Dacă aceasta se va bucura de succes va urma o creştere a dobânzilor, iar economia americană intoxicată de atâtea datorii va intra în fibrilaţie.

Dacă politica monetară va eşua, FED îşi va dubla eforturile căutând noi improvizaţii financiare periculoase inclusive mărirea cotelor de împrumuturi către sistemul bancar ceea ce duce, în ultimă instanţă la explozia sistemului.

Simptomatic pentru această situaţie este ceea ce s-a întâmplat săptămână trecută: aurul a pierdut 39$/uncie, în timp ce pieţele de acţiuni au atins noi maxime. Ambele mişcări s-au înregistrat pe fondul datelor bune din piaţa muncii, angajatorii parând că se înghesuie să creeze noi locuri de muncă.

Rezultanta acestor mişcări a fost sintetizată de investitori pe două direcţii diametral opuse:

–          Prima ţine de probabilitatea ca FED să reducă ritmul achiziţiilor de obligaţiuni ceea ce ar echivala cu deprecierea suplimentară a aurului

–          Cea ce de a doua ţine de impresia de relansare a economiei dată de rezultatele optimiste din piaţa muncii, astfel încât investitorii s-au grăbit să achiziţioneze acţiuni.

Chiar dacă pe Internet se pot întâlni comentarii sarcastice, conform cărora creşterea de locuri de muncă este mai ales în zona serviciilor, iar americanii continuă să aştepte şi până la 30 de luni până la o nouă angajare, cifrele sunt totuşi concludente. În ciuda eforturilor FED, economia este în comă, dar dă semne că încearcă să-şi revină. Chiar dacă viitorul economiei americane este, a priori, un dezastru.

 

  •  Succesorul lui Bernanke este deja în funcţie?

Bursa zvonurilor anunţa încă din octombrie 2012 că Ben Bernanke este în dizgraţie şi că nu va mai fi reconfirmat la conducerea FED. Acum câteva zile preşedintele Barack Obama declara că Ben Bernanke “este deja de prea mult timp la conducerea FED”.

Nominalizarea unui nou guvernator al Rezervei Federale americane va ţine cont de profilul-robot dorit de administraţia Obama şi poate avea efecte majore în evoluţia cursului dolarului.

Simplificând lucrurile, un guvernator care se gândeşte doar la activitatea economică (a se vedea cazul lui Bernake) va deprecia dolarul, iar un guvernator care va fi mai atent la inflaţie va aprecia moneda americană. În aceste condiţii identitatea succesorului lui Bernake este vitală pentru traderi, mai ales cei din piaţa Forex.

Democraţii ar dori ca printre candidaţi la cârma FED să se numere fostul secretar al Trezoreriei Lawrence Summers, economistul Alan Krueger, sau secundul lui Bernake, Janet Yellen. Dacă alegerile prezidenţiale ar fi fost câştigate de republicani, cel mai probabil candidat pentru preluarea postului lui Bernake a fi fost Glenn Hubbard, consilier economic al lui George Bush în timpul preşedenţiei sale.

În acest moment, principalul favorit pentru preşedenţia FED este Janet Yellen, al cărui profil este însă foarte apropiat de cel al lui Bernanke: cadru universitar şi membru al Partidului Democrat.

Poate nu ar fi lipsit de interes să menţionăm că Yellen a fost cooptată în conducerea FED încă din iulie 2009, înainte ca, în aprilie 2010, Obama să o numească vicepreşedinte al FED. Iniţial această a fost percepută ca o visătoare care pune pe primul loc piaţa muncii în raport cu inflaţia.

Cu toate acestea, în octombrie 2010, aceasta declara că “nu este exclus ca o politică monetară relaxată să aibă efecte de levier, mărind riscurile excesive din sistemul financiar”. În ultimă instanţă, dacă speculatorii sunt cei care au declanşat criza subprime, o politică monetară relaxată nu face altceva decât să le permită să-şi reconstruiască facil arsenalul.

Acum câteva săptămâni, FED anunţa probabilitatea ca politicile sale monetare relaxate, cunoscute sub abrevierea QE (quantitative easing), să fie sistate înainte de finalul anului. Anunţ care a generat o volatilitate extremă a dolarului, dar care va fi o dulce poveste în momentul în care Bernake va părăsi fotoliul de preşedinte al FED.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.