Harghita: Cel mai vechi serviciu voluntar de pompieri a fost înfiinţat la Cristuru Secuiesc, în 1871

0

Cel mai vechi serviciu voluntar pentru pompieri din judeţul Harghita s-a înfiinţat la Cristuru Secuiesc, în anul 1871, tradiţia păstrându-se până în prezent, când voluntarii ajută frecvent la stingerea incendiilor sau la rezolvarea altor situaţii urgenţă.

Adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, col. Aurelian Mustăţea, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES că Formaţia civilă de pompieri din Cristuru Secuiesc avea, la înfiinţare, o autospecială Pobeda, de care s-a folosit ani de zile. Mai târziu, au fost achiziţionate sau au fost primite drept donaţie alte maşini de intervenţie, cu care voluntarii au sărit în ajutorul celor afectaţi de incendii.

În prezent, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Cristuru Secuiesc dispune de trei autospeciale, dintre care una de descarcerare, primită donaţie din Ungaria. În dotare se mai află diverse alte unelte, dar şi două motopompe de stins incendii şi o  motopompă de evacuare a apei.

”În anul 2010, au început dezvoltarea sediului existent, fiind inaugurat cu ocazia Zilei naţionale a pompierilor pe 13 septembrie. Anul 2011 a fost un an special, deoarece cu ocazia anului voluntariatului, serviciul a sărbătorit 140 ani de la înfiinţare”, a spus col Mustăţea.

Potrivit sursei citate, sediul Serviciului dispune un centru operativ, dar găzduieşte şi un mic muzeu, dar şi un atelier mecanic. De asemenea, în curtea sediului vor fi expuse trei pompe manuale de epocă, care se află în curs de restaurare.

Tradiţia voluntariatului în domeniul stingerii incendiilor şi intervenţiilor în situaţii de urgenţă este prezentă în toate zonele judeţului Harghita, printre voluntari fiind prezente persoane foarte în vârstă, dar şi tineri dispuşi să-şi ajute semenii. Spre exemplu, la Corund dar şi la Dealu sau în alte sate, oamenii îşi puneau pe porţi tăbliţe cu uneltele de care dispun, prin care îşi arătau disponibilitatea de a se oferi ca voluntari pentru stingerea incendiilor.

”La Corund, participarea populaţiei voluntare cu unelte a fost afişată pe porţi, primele atestări despre existenţa organizaţiei datând din anul 1893. La Vlăhiţa, construcţiile specifice zonei, destul de apropiate şi realizate din lemn, respectiv stingerea rudimentară a incendiilor, au necesitat o organizare adecvată pentru reducerea efectelor devastatoare a acestora. La Dealu, pentru reducerea efectelor incendiilor, gospodarul din zonă, încă din anii 1800, a avut atribuţiile bine cunoscute şi a avut cazmaua, lopata, găleata pregătite pentru intervenţie în orice moment. El a ştiut că are tăbliţa bătută în cuie deasupra porţii de intrare în propria gospodărie, semn care arăta unealta cu care trebuie să se mobilizeze când aude semnalul”, a explicat adjunctul şefului ISU Harghita.

Cel mai în vârstă pompier voluntar din Harghita este Antal Mihaly, care are 82 de ani, şi activează încă în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Remetea. Cel mai tânăr astfel de voluntar este Szekely Norbert, are 18 ani şi este din Sândominic.

Col. Aurelian Mustăţea a mai subliniat că Harghita se situează pe primul loc la nivel naţional în acest domeniu, în judeţ funcţionând 67 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, ceea ce înseamnă că în toate oraşele şi comunele există voluntari gata să intervină atunci când se înregistrează incendii sau inundaţii.

”Acest lucru a fost posibil prin înţelegerea de către factorii de răspundere de la nivel local a necesităţii înfiinţării, dotării şi funcţionării acestor servicii şi cu sprijin substanţial din partea Consiliului Judeţean”, a precizat adjunctul şefului ISU Harghita.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.