Leonard Orban: Aderarea Croaţiei, cea mai importantă decizie a Uniunii Europene din ultima vreme

Decizia referitoare la aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană, deşi una anticipată, este cea mai importantă din ultima vreme, a declarat miercuri fostul comisar european Leonard Orban, amintind, în context, şi de acordul privind viitorul buget multianual şi negocierile asupra tratatului de liber-schimb cu Statele Unite ale Americii.

‘După aderarea României şi Bulgariei, procesul de extindere a fost pus la zid’, a apreciat el în cadrul conferinţei ‘Procesul extinderii Uniunii Europene’, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. El a adăugat că, din punctul său de vedere, ‘politica de extindere este cea mai criticată politică comunitară’.

În aceste condiţii, ‘aderarea Croaţiei este un semnal extrem de pozitiv’, a subliniat fostul ministru al afacerilor europene. ‘Felicit autorităţile din Croaţia pentru succesul remarcabil obţinut într-un context extrem de complicat, caracterizat de criza economică şi retorică populistă’. Referitor la perspectivele extinderii, Leonard Orban, vorbind în partea introductivă a conferinţei, a spus că ‘lunile ce urmează vor fi extrem de importante pentru Republica Moldova şi Ucraina’, în perspectiva summitului de la Vilnius din noiembrie.

De asemenea, el a opinat că ‘locul Turciei este în Uniunea Europeană’. ‘Acest lucru este fundamental pentru rolul UE în viitor. Evident, Ankara trebuie să fie pregătită să facă acest pas’, a mai menţionat Orban.

Pe de altă parte, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Adrian Cioroianu, fost ministru de externe al României, a identificat trei elemente-cheie legate de extinderea UE. ‘În primul rând, Europa însăşi. UE este o poveste de succes, dar mă aştept la o creştere a euroscepticismului. După aceea urmează relaţia dintre Germania şi Rusia’, a adăugat el, estimând că ‘o constantă istorică a Rusiei este că aceasta are ambiţii ce îi depăşesc posibilităţile’. ‘În fine, Turcia. Dacă multă vreme ne-am întrebat dacă UE o vrea pe Turcia alături de ea, acum trebuie să ne întrebăm şi dacă Turcia îşi mai doreşte să adere’, a continuat Cioroianu, cu ocazia unei sesiuni de discuţii dedicate Balcanilor de Vest.

Cu privire la Kosovo, Adrian Cioroianu a apreciat că poziţia României în acest caz a fost oportună până acum şi a recomandat ca orice modificare clară a poziţiei să nu fie făcută fără consultări prealabile cu Grecia şi Spania. Referitor la perspectivele de extindere spre est ale UE, istoricul a explicat că ‘Transnistria este ca o ghiulea legată de piciorul Republicii Moldova’, motiv pentru care aceasta nu va intra în Europa.

‘Orice discuţie despre pericolul reprezentat de România şi Bulgaria pentru Marea Britanie reprezintă un atentat la adresa Uniunii Europene’, a mai spus fostul şef al diplomaţiei române, exprimându-şi totodată nemulţumirea faţă de străinii din Vest care confundă Bucureştiul cu Budapesta. ‘Aceştia sunt reprezentanţii unei educaţii occidentale în declin’, a replicat el, răspunzând unui comentariu venit din public.

Conferinţa organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene a fost găzduită de Hotel Athenee Palace Hilton în prezenţa unei audienţe numeroase din care nu au lipsit oficiali ai statului român, diplomaţi, jurnalişti, profesori universitari şi studenţi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.