Liviu Pop: S-a făcut dreptate; procurorii au apreciat că în cazul meu nu a fost vorba de conflict de interese

Senatorul PSD Liviu Marian Pop a salutat miercuri decizia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul în care a fost reclamat de către ANI pentru conflict de interese pe motiv că ar fi avantajat patrimoniul Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ, pe vremea când era ministru al Educaţiei.

„Mă bucur că, iată, după opt luni de aşteptări, s-a făcut dreptate. Procurorii au apreciat că în cazul meu nu a fost vorba de săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, motiv pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale”, a susţinut Liviu Pop, potrivit unui comunicat.

Potrivit sursei citate, PÎCCJ a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul senatorului deoarece „nu există întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni”.

„Decizia nu mai poate fi atacată de Agenţia Naţională de Integritate, fiind astfel irevocabil infirmate concluziile raportului de evaluare al ANI”, se mai arată în comunicatul senatorului PSD.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul senatorului PSD Liviu Pop, fost ministru interimar al Educaţiei, în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

ANI a anunţat în noiembrie 2012 că a sesizat Parchetul General în legătură cu săvârşirea de către Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, a infracţiunii de conflict de interese, precum şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit ANI, pe 15 mai, Liviu Pop a fost desemnat în funcţia de ministru interimar al Educaţiei, iar în perioada 1 decembrie 2007 – 17 mai 2012, el a exercitat funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

ANI susţine că, după numirea în funcţia de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ, ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţământ, inclusiv de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, iar instanţele de judecată s-au pronunţat în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal.

Astfel, Liviu Pop ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare referitoare la conflictul de interese şi abuzul în serviciu contra intereselor publice, în materia legislaţiei penale.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.