NATO susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova şi apropierea acesteia de UE

NATO va acorda tot sprijinul Republicii Moldova pentru asigurarea integrităţii teritoriale şi pentru apropierea acesteia de Uniunea Europeană, a declarat miercuri, la Chişinău, asistentul secretarului general al NATO pentru noile provocări la adresa securităţii, Gabor Iklody, în cadrul unei conferinţe privind provocările de securitate ale Republicii Moldova.

În Republica Moldova, NATO a desfăşurat o serie de proiecte civile, cum ar fi distrugerea pesticidelor învechite, elaborarea unui nou program de studii pentru Academia Militară din Chişinău sau deschiderea mai multor centre de excelenţă NATO. De asemenea, militarii moldoveni au fost antrenaţi în mai multe exerciţii internaţionale, a declarat Gabor Iklody.

În ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, oficialul NATO a subliniat că Alianţa poate oferi Chişinăului, deocamdată, numai sprijin politic. ‘Rolul NATO este mult mai limitat şi aşa este corect, cred. NATO ar aduce un prejudiciu mult mai mare dacă s-ar implica mai activ. Dar NATO sprijină integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova. Este mai mult un sprijin politic. Cred că trebuie să depunem eforturi pentru ca Republica Moldova să devină cu adevărat atractivă pentru locuitorii din Transnistria’, potrivit acestuia.

Referindu-se la participarea UE la negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul ‘5+2’, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, a subliniat că Bruxellesul îşi doreşte schimbarea statutului său de observator în cel de mediator. ‘Noi am devenit mai activi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Suntem membri ai formatului de negocieri ‘5+2′ din 2005 şi credem că rolul nostru a crescut, deşi suntem doar observatori şi am dori foarte mult să ne schimbăm acest statut şi să devenim participanţi cu drepturi depline’, a declarat el.

Luni, premierul Iurie Leancă a declarat că statutul de neutralitate a Republicii Moldova nu constituie o barieră pentru relaţii mai strânse cu NATO. ”În conformitate cu Constituţia, Republica Moldova este o ţară neutră şi sunt mai multe state membre ale UE care sunt neutre sau care nu fac parte din blocuri militare. Eu cred că Republica Moldova poate urma această cale, păstrându-şi neutralitatea. Dar pentru a deveni un stat cu adevărat neutru, trebuie să ne asigurăm că nu există trupe militare pe teritoriul nostru şi că avem toate condiţiile interne şi externe pentru a deveni un stat cu adevărat neutru. Totuşi, neutralitatea nu este o barieră şi un impediment pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu NATO”, a declarat Iurie Leancă, într-un interviu difuzat luni de Euronews.

Potrivit Constituţiei, Republica Moldova este stat neutru, care nu poate face parte din organizaţii militare şi care nu permite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. Acest statut este susţinut şi de Federaţia Rusă, care deţine însă un contingent de militari în Transnistria, zona de est a ţării controlată de un regim separatist. Anumiţi politicieni, precum şi forţe politice de la Chişinău, doresc modificarea statutului de neutralitate şi aderarea la NATO, susţinând că fără acest pas Republica Moldova nu va putea să adere la UE. Totuşi, majoritatea populaţiei nu ar susţine un asemenea demers: doar circa un sfert din populaţie ar vota pentru aderarea ţării la NATO, potrivit sondajelor de opinie. Experţii consideră însă că opinia populaţiei ar putea fi schimbată dacă ar exista un consens la nivel politic.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.