Normele distincte pentru mopede, eliminate, ca urmare a introducerii acestora în categoria autovehiculelor

Eliminarea reglementărilor distincte pentru categoria mopede, ca urmare a introducerii acestora în categoria autovehiculelor, este prevăzută într-o hotărâre adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului.

De asemenea, pentru solicitanţii preschimbării permisului de conducere în cazul schimbării numelui, se elimină obligaţia de a prezenta pe lângă actul de identitate şi documentul care face dovada schimbării numelui.

Textul HG conţine o regulă referitoare la valabilitatea de un an a cursului de pregătire teoretică şi practică, ce operează de la data absolvirii.

Prin HG se instituie o normă tranzitorie referitoare la situaţia candidaţilor care au fost declaraţi „admis” la proba teoretică, dar nu au finalizat încă examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi o normă referitoare la situaţia candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere din categoria AM, care fac dovada că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013.

În hotărâre se mai propun armonizarea reglementărilor referitoare la categorii sau subcategorii de vehicule, cu prevederile legale în vigoare, referitoare la noile categorii de vehicule, dar şi condiţiile ce trebuie să fie îndeplinite de persoanele care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere.

Hotărârea modifică şi completează Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1.391/2006.

Modificările legislative în domeniul circulaţiei pe drumurile publice au fost lansate în dezbatere publică, pe 18 februarie, de Ministerul Afacerilor Interne.

„Ca urmare a transpunerii în legislaţia naţională, prin Legea nr. 203/2012 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, a unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind permisele de conducere, s-a impus stabilirea prin Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 a unor noi reglementări instituite de actul normativ menţionat, astfel: eliminarea normelor distincte pentru mopede, ca urmare a introducerii acestora în categoria autovehiculelor (AM); armonizarea reglementărilor referitoare la categorii sau subcategorii de vehicule cu prevederile legale în vigoare referitoare la noile categorii de vehicule; stabilirea condiţiilor ce trebuie să fie îndeplinite de persoanele ce doresc să se înscrie la unităţile autorizate pentru pregătirea teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere; modificarea reglementării privind posibilitatea efectuării cursurilor practice de învăţare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice înaintea împlinirii vârstei minime prevăzute pentru obţinerea permisului de conducere”, preciza MAI.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.