OMV Petrom a vândut subsidiara Petrom Distribuţie Gaze SRL

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a vândut participaţia de 99,99% în Petrom Distribuţie Gaze (PDG) SRL către Ligatne SRL, informează un comunicat OMV, remis miercuri .

Decizia corespunde strategiei OMV Petrom de a optimiza operaţiunile downstream în vederea îmbunătăţirii eficienţei, iar compania de distribuţie gaze nu făcea obiectul activităţii de bază a Petrom.

Părţile au agreat sa păstreze confidenţialitatea valorii tranzacţiei; finalizarea tranzacţiei este condiţionată de aprobarea prealabilă a Consiliul Concurenţei.

Tranzacţia nu are un impact material asupra situaţiei financiare a OMV Petrom, fiind sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor OMV Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei în 2012, precizează comunicatul.

‘Conform strategiei noastre vom continua să ne concentrăm asupra activităţii de furnizare de gaze către clienţii industriali şi comerciali. Vânzarea activităţii de distribuţie de gaze a OMV Petrom către consumatorii finali este în concordanţă cu această strategie. Totodată, având în vedere prezenţa Gaz Sud şi a GDR pe piaţa din România, am convingerea ca tranzacţia încheiată cu Ligatne reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru Petrom Distribuţie Gaze’, a afirmat Cristian Secoşan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Gaze şi Energie.

Petrom Distribuţie Gaze SRL a fost înfiinţată în 2007, când legislaţia românească a fost modificată în vederea alinierii cu Directiva UE care impunea separarea distribuţiei de gaze de alte activităţi, în vederea garantării pe piaţă a competiţiei şi transparenţei.

La sfârşitul anului 2012, reţeaua de distribuţie a PDG avea o lungime totală de circa 1.000 de km şi deservea peste 21.000 de clienţi, în principal localizaţi în zonele învecinate oraşelor Bucureşti şi Timişoara.

Ligatne a fost selectat în urma unui proces de vânzare care a început în iunie 2012. Compania-mamă care deţine entitatea juridică Ligatne este de asemenea acţionarul majoritar al Gaz Sud SA şi Grup Dezvoltare Reţele SA (GDR).

Gaz Sud şi GDR, înfiinţate în 2001, operează împreună o reţea de distribuţie gaze cu o lungime de aproximativ 700 km, care deserveşte peste 22.000 de clienţi localizaţi în principal în zonele din vecinătatea Bucureştiului.

Atât Gaz Sud cât şi GDR se concentrează asupra pieţei de distribuţie gaze din România, în special în zona Bucureştiului.

Petrom are activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din sud-estul Europei în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 8,8 miliarde euro în ultimii opt ani. La sfârşitul anului 2012, Grupul exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol în România).

Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piaţa distribuţiei de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de OMV Petrom.

Pentru dezvoltarea sa sustenabilă, Petrom a extins lanţul valoric al gazelor prin abordarea pieţei de electricitate, iar în acest context, Petrom a început operaţiunile comerciale la centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi şi la parcul eolian Dorobanţu din judeţul Constanţa, cu o capacitate de 45 MW.

Anul trecut, cifra de afaceri a Grupului a fost de 5,891 miliarde euro, iar EBIT (Profit înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1,270 miliarde euro.

OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. În Explorare şi Producţie, OMV activează în două ţări de bază, România şi Austria, şi deţine un portofoliu internaţional echilibrat. În Gaze şi Energie, OMV a vândut aproximativ 437 TWh gaze în 2012. În Rafinare şi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 22 milioane tone şi deţinea la finalul anului 2012 aproximativ 4.400 staţii de distribuţie în 13 ţări, printre care şi Turcia.

Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 1,62%, iar 6,62% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.