OPEC se aşteaptă să piardă cote de piaţă în favoarea petrolului de şist în 2014

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a prognozat miercuri că anul viitor cota sa pe piaţa petrolieră mondială va scădea, în pofida faptului că la nivel mondial cererea de petrol va înregistra cea mai mare creştere de după 2010, din cauza creşterii concurenţei venite din partea petrolului de şist, transmite Reuters.

În raportul său lunar, OPEC a estimat că în 2014 cererea pentru ţiţeiul său va scădea cu 250.000 de barili pe zi, până la 29,61 milioane de barili pe zi. În paralel însă, OPEC prognozează că cererea mondială de petrol va creşte cu 1,04 milioane barili pe zi, cea mai mare creştere înregistrată după 2010.

‘Tendinţa de creştere puternică a producţiei din afara OPEC înregistrată în 2013 ar urma să continue şi în 2014’, se arată în raportul organizaţiei.

Oferta de petrol din afara OPEC ar urma să crească cu 1,14 milioane barili pe zi, până la 55,1 milioane barili pe zi, stimulată de creşterea producţiei de petrol a SUA cu 560.000 de barili pe zi, până la 11,33 milioane barili pe zi.

Acest raport este o nou semn că tehnologia de extracţie a petrolului şi gazelor naturale din şist reduce dependenţa de ţiţeiul provenit din statele membre OPEC precum Nigeria şi Algeria. Un studiu publicat luna trecută de Agenţia americană pentru informaţii din sectorul energiei (EIA) estima că aproximativ 10% din rezervele mondiale de petrol şi 32% din rezervele de gaze naturale ar putea să se afle în formaţiunile de şist din SUA şi alte câteva state, însă rentabilitatea lor potenţială este incertă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.