Peste 40 de filme documentare şi de ficţiune la cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov

Peste 40 de filme documentare şi de ficţiune într-un maraton cinematografic de peste 70 de ore, 10 evenimente speciale şi un târg de carte vor avea loc la cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Istoric ce se va desfăşura în perioada 2 – 11 august la Râşnov.

Fiecare ediţie are un concept clar şi abordează tematici istorice naţionale şi internaţionale corelate cu temele generale ale anului în curs. Pentru ediţia 2013 a festivalului organizatorii au ales patru teme – „Anul 1968”, „John F. Kennedy”, „Legendele muzicii” şi „Amza Pellea”.

„O temă cu legătură naţională, care ne este foarte dragă, este vorba de Amza Pellea. Sunt 30 de ani de când Amza Pellea ne-a părăsit şi de aceea o să avem chiar o zi dedicată regretatului actor, pe 4 august, o zi în care vom avea proiecţii cu trei din cele mai importante filme în care a jucat Amza, o să avem alături de noi pe Oana Pellea, care în cadrul Şcolii de Vară, va susţine o prelegere despre Amza şi festivalul va avea şi o producţie proprie anul acesta, un documentar Amza Pellea”, a declarat miercuri Mihai Dragomir, coordonator al festivalului, într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că o surpriză pentru locuitorii din Râşnov o reprezintă faptul că cinematograful din oraş va primi numele Amza Pellea.

Tema „Legendele muzicii” va avea ca subiect muzica anilor ’60, iar la cea legată de John F. Kennedy se va vorbi „nu atât despre asasinarea fostului preşedinte american”, dorindu-se mai mult să se discute despre „viaţa lui şi despre cât de mult a influenţat istoria”.

Cea de-a patra temă face referire la evenimentele din anul 1968 – „Primăvara de la Praga”, revoltele din Franţa, din mai 1968, atitudinea lui Ceauşescu din acel an, revoltele din SUA, războiul din Vietnam, asasinarea lui Bobby Kennedy, a lui Martin Luther King.

Invitatul special al celei de-a cincea ediţii a Festivalului de Film Istoric va fi Republica Cehă, care va fi prezentă la festival cu o serie de filme istorice şi documentare.

De asemenea, dintre evenimentele conexe ale festivalului, nu va lipsi Şcoala de Vară Astra. La aceasta vor vorbi ambasadorul Cehiei la Bucureşti, Jiri Sitler, despre „Primăvara de la Praga”, istoricul Adrian Cioroianu, criticul de film Tudor Caranfil, despre „Amza şi filmele lui”, fostul ambasador Sergiu Celac, despre „Asasinarea lui JFK”, sau fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu, care va aduce în discuţie „Două caractere: Martin Luther King şi Bobby Kennedy”.

Un eveniment deosebit al festivalului va fi lansarea volumului „John F. Kennedy” de Chris Matthews, cu o prefaţă scrisă de Mark Gitenstein, ambasador al SUA în România în perioada 2009 – 2012.

Totodată, vor avea loc concerte de muzică clasică, uşoară sau folk, oferite de European Contemporary Orchestra – compusă din formaţii din Belgia, Franţa, Italia şi România, Cvartetul de contrabaşi, unicul din România cu activitate continuă, Mircea Baniciu Band – invitat în contextul Amza Pellea, sau Mike Godoroja & Blue Spirit.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.