Raportul eurodeputatului Victor Boştinaru privind Fondul de coeziune, adoptat în Comisia REGI a PE

Raportul eurodeputatului Victor Boştinaru (S&D/PSD) privind Fondul de coeziune a fost adoptat miercuri cu 45 de voturi pentru şi o singură abţinere de Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) a Parlamentului European. Raportul Boştinaru face parte, împreună cu celelalte patru rezoluţii pe această temă votate de eurodeputaţi, dintr-o reformă radicală a politicii de coeziune, salutată de comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

 Eurodeputatul Victor Boştinaru susţine că forma în care a fost votat raportul său reprezintă ‘o dezvoltare considerabilă’ a proiectului iniţial al Comisiei Europene (CE), deschizând Fondul de coeziune pentru investiţii care înainte nu erau posibile, precum izolarea termică a clădirilor sau reabilitarea centralelor termice.

‘De asemenea, este permisă reabilitarea sistemelor de distribuţie şi transport, care nu exista şi unde sunt cele mai mari pierderi, şi este permisă, în sfârşit, utilizarea Fondului pentru domeniile privitoare la energiile regenerabile. Nu în ultimul rând, raportul stabileşte reguli mai riguroase în ceea ce priveşte principiul poluatorul plăteşte. Se ştie că mecanismele mai laxe de până acum făceau ca poluatorul să dispară şi să nu se aplice acest principiu. Dorim să ne asigurăm că acest lucru va fi riguros respectat şi într-o ţară ca România, care s-a confruntat cu asemenea nenoriciri, lucrurile astea sunt extrem de importante’, a declarat Victor Boştinaru pentru Agerpres după votul din Comisia REGI.

Eurodeputatul PSD a adăugat că raportul său reglementează şi un ‘subiect foarte disputat la început’, respectiv Mecanismul Conectarea Europei (Connecting Europe Facility, CEF).

‘A fost rolul meu, ca raportor, de a schimba complet filosofia de la propunerea iniţială a CE care spunea că transferul celor 10 miliarde de euro se face direct la 1 ianuarie 2014 la sistemul centralizat de management de la Bruxelles, la o soluţie care dă satisfacţie statelor din politica de coeziune. Banii din CEF, care înseamnă peste 15% din totalul alocărilor Fondului, sunt păstraţi în anvelopele naţionale până la 31 decembrie 2016. În acest timp statele membre vor putea să elaboreze proiecte, CE s-a angajat, a fost obligată de prevederile regulamentului, să acorde asistenţă tehnică şi fonduri pentru ca statele membre să poată să-şi elaboreze proiecte complexe care vizează dimensiunea transfrontalieră’, a mai spus Victor Boştinaru.

El a precizat că doar de la 1 ianuarie 2017, dacă banii nu au fost folosiţi pentru proiecte transfrontaliere din cadrul CEF, vor trebui returnaţi la Bruxelles. ‘Acest lucru a permis pe de o parte să salvăm programul ca atare, CEF-ul fiind un lucru extrem de important pentru ameliorarea conectivităţii, mai ales într-un stat ca România, dar în acelaşi timp să evităm un blocaj, pentru că era o mare opoziţie în Consiliu faţă de acest proiect, iar statele nu voiau pur şi simplu să vadă că banii lor sunt transferaţi din Fondul de coeziune la Bruxelles, fără nicio garanţie. Am reuşit să fac acest lucru, într-o formulă de compromis care a fost apoi transpusă în regulamentul general şi, de asemenea, cu aceeaşi formulare, ceea ce astăzi se cheamă compromisul Boştinaru, se regăseşte în regulamentul CEF adoptat de Comisia TRAN’, a afirmat eurodeputatul PSD.

Despre pachetul general de reformă al politicii de coeziune, Victor Boştinaru afirmă că va avea un rol esenţial în a mări capacitatea de pregătire a statelor membre pentru implementarea noului cadru financiar multianual (CFM).

‘Aşa cum s-au votat astăzi, începând cu un efort considerabil de simplificare propus în regulamentul general, şi continuând cu inovaţiile, cu accentul pus pe rolul pe care actorii locali şi regionali îl au în ce priveşte elaborarea programelor, pe obligativitatea guvernelor de a asculta în cadrul dialogurilor de vocea autorităţilor locale şi regionale, prin angajamentele pe care noi am cerut să şi le asume statele membre în acordul de parteneriat şi apoi în codul de conduită, printr-un efort substanţial propus atât în regulamentul general cât şi prin amendamentele depuse de mine pe creşterea capacităţii administrative şi instituţionale, sunt convins că gradul de pregătire pentru a implementa noul CFM va fi mai mare şi că, pachetul de coeziune, inclusiv în ţara mea, va avea un alt destin, unul evident mai bun, decât a avut în ciclul anterior’, a declarat eurodeputatul PSD.

El a apreciat că noul pachet este unul mai sofisticat, cu inovaţii precum managementul comun al mai multor fonduri, dar că după ce acest lucru se va realiza în faza de pregătire, accesarea fondurilor va fi simplificată şi beneficiile politicii de coeziune vor fi resimţite. ‘Cred că era cel mai bun răspuns posibil de dat la situaţia de criză, cu resurse care în valori absolute sunt mai mici decât în cadrul financiar anterior, cu un număr mai mare de state şi cu nevoi crescute’, a conchis Boştinaru.

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a salutat adoptarea pachetului de reformă de către Comisia REGI şi a mulţumit atât preşedintei Comisiei REGI, Danuta Hübner, cât şi raportorilor pentru că au contribuit la elaborarea unei ‘politici adecvate necesităţilor’. Pe de altă parte, el a subliniat că ţine acum de statele membre, oraşe şi regiuni să realizeze progrese în pregătirile pentru următorul CFM.

‘La ultimul Consiliu European, UE a invitat statele membre să accelereze utilizarea fondurilor structurale şi de investiţii europene pentru creştere şi locuri de muncă. Votul de astăzi le oferă instrumentele necesare pentru a acţiona. Nu avem timp de pierdut. Aceste reforme vor oferi politicii regionale a UE mijloacele pentru a aborda obstacolele principale cu care se confruntă UE în calea dezvoltării pe termen lung. Ele direcţionează investiţiile noastre în principal către domenii cheie pentru dezvoltarea economică, precum sprijinirea IMM-urilor, cercetare şi inovare, agenda digitală şi economia cu emisii scăzute de carbon’, a declarat Hahn după votul din PE.

Voturile de miercuri vizează cea mai mare parte a pachetului de reformă privind politica regională, respectiv peste 90% din acest pachet legislativ asupra căruia s-a putut ajunge la un acord în urma negocierilor cu Consiliul, după cum a precizat Danuta Hübner. Deşi negocierile tripartite privind aspecte precum rezerva de performanţă şi condiţionalitatea macroeconomică vor continua, măsurile aprobate de PE stabilesc normele care vor sta la baza obiectivelor principale şi a priorităţilor de finanţare, care vor fi stipulate în ‘acordurile de parteneriat’ încheiate între fiecare stat membru şi CE.

Votul asupra celor cinci rezoluţii din pachetul de reformă al politicii de coeziune va avea loc în octombrie în plenul PE.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.