CE le recomandă universităţilor europene să-şi consolideze legăturile cu partenerii din afara UE

Comisia Europeană (CE) a făcut publică joi o nouă strategie privind învăţământul superior în lume prin care încearcă să se asigure că Europa rămâne cea mai atractivă destinaţie pentru studenţii internaţionali, în contextul unei concurenţe sporite din partea unor ţări precum China şi India.

‘Universităţile europene trebuie să aibă o viziune globală şi să acţioneze în mod strategic pentru a valorifica buna reputaţie a Europei în ceea ce priveşte învăţământul superior de înaltă calitate. Cu toate că există numeroase universităţi europene care au legături bune în interiorul UE, multe nu au o strategie clară pentru consolidarea legăturilor cu parteneri din afara Europei. Această situaţie trebuie să se schimbe urgent’, a declarat comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a adăugat că executivul comunitar va sprijini statele membre pentru ca acestea să îşi poată dezvolta reţelele internaţionale în domeniul învăţământului superior şi le-a recomandat să-şi folosească propriile atuuri în acest sens.

În contextul în care în universităţi şi alte instituţii de învăţământ superior din Europa există peste 19 milioane de studenţi, CE subliniază că universităţile trebuie, de asemenea, să promoveze o perspectivă internaţională în rândul celor 85% dintre studenţi care nu sunt mobili, astfel încât şi aceştia să dobândească aptitudinile necesare într-o lume globalizată. În acest sens, instituţiile în cauză ar trebui să elaboreze programe de studii internaţionale, să promoveze competenţele lingvistice şi să dezvolte învăţarea digitală.

Per ansamblu, se preconizează că numărul studenţilor din lume va creşte de patru ori, de la aproximativ 100 de milioane în 2000 la 400 de milioane în 2030, cu o creştere deosebit de puternică în Asia şi America Latină. În prezent, Europa atrage aproximativ 45% dintre toţi studenţii internaţionali, însă investiţiile concurenţilor săi în învăţământul superior se află într-o creştere rapidă. Ţările din care provin cei mai mulţi studenţi internaţionali mobili sunt China, India şi Coreea de Sud.

Noul program Erasmus+, care urmează a fi lansat în ianuarie 2014, va integra pentru prima dată oportunităţi care să permită studenţilor din afara frontierelor Europei să îşi desfăşoare o parte din studiile universitare la o universitate europeană sau invers, notează CE într-un comunicat. Se vor finanţa astfel 135.000 de schimburi de studenţi şi personal între UE şi restul lumii – cu 100.000 mai multe decât în cadrul actualului program Erasmus Mundus, în plus faţă de cele 3 milioane de schimburi de acest tip în cadrul UE.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.