Huda lui Papară – Peştera lui Zamolxe

Intrarea în Peştera Huda lui Papară

Peştera Huda lui Papară este printre cele mai frumoase monumente ale naturii din ţară. Se află în Munţii Trascăului, în masivul Bedeleu, judeţul Alba, şi cumulează toate superlativele pentru această grupă montană şi   nu numai: cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cele mai lungi şi mai numeroase excentrite, cu   cel mai mare depozit de chiropterit din România.

În preistorie şi în vremea dacilor peştera a fost folosită ca locuinţă si loc de cult. Se spune că Zamolxes, zeul dacilor s-a retras într-o peşteră din Trascău, cea mai mare şi mai vizibilă. Aceasta ar putea fi Huda lui   Papară. În peştera superlativelor, cum este cunoscută, se află cea mai mare colonie de lilieci din Europa, dar şi una dintre cele mai mari cascade subterane.

Citeste si:  Oamenii de Neanderthal construiau structuri din stalagmite, în peşteri, în urmă cu peste 176.000 de ani

Vedere din exteriorul Peşterii Huda lui Papară

Huda lui Papară, peştera puţin cunoscută de pe Valea Arieşului, este foarte periculoasă.Intrarea, la altitudine absolută de 567 m orientată N-NV este înaltă de aproape 40 m şi pare o despicatură artificială în peretele   de calcar, baza îngustă de 6 m fiind ocupată de un lac cu o adâncime de până la 2 m. Lungimea lui de 50 m este primul obstacol în explorarea peşterii şi este urmat imediat de Cascada Evantai, un bloc de piatră   peste care alunecă întregul debit de apă al pârâului şi care trebuie escaladată.

Lac format la intrarea în peşteră

Huda lui Papară este o peşteră cu zone de acumulare de aer cald (20 grade Celsius), iar lungimea galeriilor bogat decorate cu stalctite şi stalagmite este de 2022 m.

Trei pâraie ce izvorăsc din stâncile Ponorului dispar aspirate din adâncul masivului Bedeleu: Seacă, Cheia şi Valea Poienii. Reapar după cinci kilometri din peştera Huda lui Papară, şi se grupează într-un singur pârâu  generos, botezat cu un nume  de poveste: Valea Morilor.

Citeste si:  Vaslui : Pieton accidentat mortal de un poliţist

Pârâu în interiorul peşterii

Este o adevarată reţea sub-pământeană, o enormă succesiune întortocheată de tuneluri, palate şi săli fie înalte, fie înguste cu denumiri sugetive: Sala Minunilor, Sala Virgină, Labirintul Luduşan,Sala Tăcerii sau Sala Crucii cu Sifonul.

La finalul peşterii, în Lumea Frământată, se ajunge sub Cascada Gemânată care poate fi trecută la liber de un bun căţărător.

Imagine din interiorul peşterii

Peştera este rezervaţie speologică.Deşi Peştera Huda lui Papara a fost amenajată pentru vizitare în 1986, viiturile au distrus podeţele şi scările de acces.Peştera este o capcană care poate surprinde vizitatorii în caz   de ploaie torenţială în poljia de la Vânătările Ponorului sau topirea bruscă a zăpezii. În acest moment turiştii nu pot vizita peştera decât cu un ghid specializat şi cu echipament adecvat .

Citeste si:  Emil Boc : România va adera în 2012 la spaţiul Schengen, "într-un fel sau altul"

Cascada Vânătările Ponorului

Dimensiunile gigantice ale acestei peşteri, intrarea înaltă de 40 metri, galeria de 100 metri înălţime, Sala Minunilor de 56/92 metri şi temperatura ridicată +12 până la +20 grade au făcut cu siguranţă din aceasta o   atracţie pentru om de la apariţia lui în zonă. Au fost identificate urme ale omului preistoric, resturi de unelte de piatră neslefuite care ar putea aparţine omului de Neanderthal.

Colonie de lilieci

În Peştera Huda lui Papară se află cea mai bogată faună chiropteră din Europa, cea mai mare colonie de lilieci de pe bătrânul continent. În anii 2007-2008, cercetătorii au descoperit aproximativ  84.000 de lilieci din 9  specii. Numărul cel mai mare de lilieci este dat, în special de 4 specii: Miniopterus schreibersi, Pipistrelus pipistrelus, Myotis myotis, Rhinolophus ferrumequinum.

Citește și
4 Comentarii
 1. mihaella spune

  foarte fain articol!

 2. Alexei Elena spune

  e foarte interesant articolul . n-am mai auzit niciodata de pestera Huda lui Papara felicitari celui ce a realizat acest articol.

 3. nelu gligan spune

  Pestera huda luí papara ar trebui protejata pentru ca se a distrus mult .ñu toti care su intrat au avut grija sa ñu se distruga multe formatiuni. Ñu se poate compara cum era pestera un anul1990 si cum am vazuto in 2010

 4. Nedelea Florin spune

  Este foarte interesant.Nu am știut de această peșteră.Asemenea articole sunt excelente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata