Nonagenarii sfidează declinul mintal

Nonagenarii de azi trăiesc până la vârste foarte înaintate bucurându-se de performanţe mintale mai bune decât generaţiile trecute, relevă un studiu danez citat joi de BBC.

 Cei născuţi în 1915 au obţinut rezultate mai bune la testele cognitive decât cei născuţi cu un deceniu mai devreme, potrivit studiului publicat în The Lancet.

Potrivit experţilor, acest lucru se poate explica prin condiţiile de viaţă mai bune şi factorii de stimulare intelectuală.

În general, numărul persoanelor care ajung la vârste foarte înaintate este în creştere pe plan global. În SUA, de pildă, numărul nonagenarilor s-a dublat în ultimii 30 de ani. În Danemarca, unde s-a desfăşurat studiul, şansele de supravieţuire în al 10-lea deceniu de viaţă au crescut cu circa 30% în fiecare deceniu pentru cei născuţi în 1895, în 1905 şi în 1915.

Totuşi, studiile sunt deficitare în ce priveşte calitatea vieţii la care se pot aştepta cei care ajung la asemenea vârste.

Cercetătorii danezi conduşi de prof. Kaare Christensen, de la Universitatea Danemarcei de sud din Odense, i-au evaluat pe toţi danezii născuţi în 1905 care trăiau încă în 1998 – 3.600 de persoane cu vârste de 92-93 de ani. Au fost evaluate capacitatea lor fizică, mentală, de a desfăşura activităţi zilnice cum ar fi plimbatul şi eventuale semne de depresie. Evaluarea a fost repetată peste 12 ani, cu danezii născuţi în anul 1915 – 2.509 persoane cu vârste de 94-95 de ani.

S-a ajuns la concluzia că persoanele născute în 1915 – atât bărbaţi cât şi femei – s-au comportat mai bine decât cele născute în 1905 în materie de capacităţi cognitive şi activităţi zilnice, chiar şi ţinând cont de diferenţele generate de elemente ca şansa unei educaţii mai bune.

Concluziile studiului sugerează că a crescut numărul celor care ajung la vârste înainte păstrându-şi în mai mare măsură capacităţile atât fizice cât şi mentale, potrivit cercetătorilor danezi, care au încercat să răspundă la problema dacă traiul până la vârste înaintate presupune un număr mai mare de ani de sănătate precară sau dacă starea generală de sănătate a oamenilor ajunşi la vârste înaintate s-a îmbunătăţit.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.