Portugalia: Expoziţia”Carol II. Regele culturii, cultul regelui” , inaugurată joi la Estoril

0

Expoziţia „Carol II. Regele culturii, cultul regelui”, organizată de Institutul Cultural Român Lisabona în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, a fost inaugurată joi în oraşul portughez Estoril, cu prilejul comemorării a şaizeci de ani de la moartea regelui Carol al II-lea al României, informează un comunicat de presă al Muzeului Naţional de Istorie al României.

Datorită faptului că a trăit o perioadă din viaţa sa la Estoril şi înrudirii cu casa regală portugheză (prin bunica sa, Antonia de Bragança), Carol al II-lea este una dintre cele mai cunoscute personalităţi româneşti din Portugalia. El a dorit să fie, aşa cum o spunea pe 15 august 1930, la scurt timp după întoarcerea în România, „un Brâncoveanu al culturii româneşti”. Pe tot parcursul domniei sale, Carol al II-lea a sprijinit şi finanţat iniţiativele culturale, dar şi pe oamenii de cultură, fie direct, fie prin instituţiile pe care le-a creat sau le-a întărit.

Carol al II-lea s-a preocupat intens şi de accesul la cultură al păturilor celor mai largi din societatea românească a vremii sale. De la Fundaţiile Culturale Regale şi până la cele peste 2.000 de cămine culturale săteşti, regele a conceput şi a pus în practică cea mai amplă şi coerentă strategie de dezvoltare culturală pe care a cunoscut-o România până la acea vreme, adaugă sursa citată.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.