TPI restabileşte o doua acuzaţie de genocid împotriva lui Karadzic

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) a restabilit joi un capăt de acuzare pentru care fostul lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzic fusese achitat şi care vizează genocidul asupra musulmanilor şi croaţilor din Bosnia în 1992, relatează AFP şi Reuters.

Achitarea fusese pronunţată la mijlocul procesului lui Karadzic, în cadrul unei proceduri tehnice speciale a TPI, dar nu viza decât unul din cele 11 capete de acuzare împotriva inculpatului. Printre celelalte capete de acuzare rămase în vigoare, se numără şi cel privind genocidul de la Srebrenica din iulie 1995.

„Camera de Apel infirmă achitarea lui Karadzic pronunţată de camera de primă instanţă pentru genocid”, a declarat judecătorul Theodor Meron în cadrul unei audieri publice la Haga, unde se află sediul TPI.

Astfel, în urma deciziei de joi, Karadzic (67 de ani) se confruntă din nou cu 11 capete de acuzare.

Judecătorii au apreciat că există suficiente dovezi care sugerează că Radovan Karadic – arestat într-un autobuz din Belgrad în 2008 după ce a stat ascuns 11 ani – ar fi putut avea ‘intenţia de genocid’ în ceea ce priveşte crimele comise în Bosnia.

Decizia de joi nu înseamnă că Radovan Karadzic este declarat vinovat, procesul său fiind în continuare în desfăşurare, ci doar pur şi simplu că acest capăt de acuzare figurează din nou pe lista capetelor de acuzare asupra cărora urmează să se pronunţe judecătorii.

În cadrul unei proceduri speciale a TPI, apărarea ceruse achitarea inculpatului după prezentarea de elemente de probă de către procurori. Procedura s-a încheiat la 25 mai 2012, înainte de începutul pledoariei apărării.

În urma acestei solicitări, Radovan Karadzic a fost achitat la sfârşitul lui iunie 2012 pentru unul din capetele de acuzare, care priveşte genocidul comis între martie şi decembrie 1992 cu scopul de a-i elimina pe musulmanii şi croaţii de pe o listă de municipalităţi din Bosnia. Procurorii făcuseră apel.

Celelalte capete de acuzare, printre care genocidul de la Srebrenica, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul războiului din Bosnia, care s-a soldat cu 100.000 de morţi şi 2,2 de milioane de persoane strămutate între 1992 şi 1995, au fost menţinute. Procesul a fost, prin urmare, continuat.

Aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost omorâţi în timpul masacrului de la Srebrenica de la 11 iulie 1995. Mii de musulmani au comemorat joi 18 ani de la masacrul de la Srebrenica.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.