EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Liviu Pop: Până în septembrie, MEN ar putea printr-un ordin de ministru să rezolve problema admiterii în facultăţi

Senatorul social-democrat Liviu Pop consideră că ministrul Educaţiei ar putea, până la modificarea Legii Educaţiei Naţionale din septembrie, să rezolve printr-un Ordin problema admiterii în facultăţile de stat, dar şi în cele private, pe bază de probă scrisă şi/sau practică.

”Fostul ministru al Învăţământului Daniel Funeriu precizează, într-o postare pe blogul personal, că PDL a introdus, prin Ordinul de ministru semnat de Cătălin Baba, prin Legea educaţiei şi legislaţia subsecventă, examenul de admitere la facultate şi la liceu. Funeriu mai punctează că Legea Educaţiei prevede că ministrul poate decide, prin simplu Ordin al ministrului, să se dea examen la facultate. (…) În aprilie 2011, când eram ministru al Educaţiei, am semnat un ordin asemănător în baza Legii Educaţiei Naţionale.

Însă fondul problemei este tocmai Legea Educaţiei Naţionale, care trebuie să conţină un articol care să prevadă ca admiterea la facultate să se realizeze pe bază de probă scrisă şi/sau practică, atât în învăţământul de stat, cât şi în cel privat. (…) Până în septembrie, când va fi modificată Legea Educaţiei Naţionale, Ministerul Educaţiei ar putea printr-un simplu Ordin de ministru să rezolve această problemă, iar viitorii studenţi să dea chiar din această sesiune de admitere la facultate probă scrisă şi/sau practică. Această măsură va aduce pe băncile facultăţilor doar pe cei mai buni, pentru că nu toţi trebuie să fie absolvenţi de studii superioare”, a declarat Liviu Pop, potrivit unui comunicat de presă remis vineri.

Legea Educaţiei, în forma sa actuală, prevede prin art. 142 că: (1) Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului elaborează anual o metodologie-cadru privind organizarea admiterii în instituţiile de învăţământ superior de stat şi particulare din România. (2) Fiecare instituţie de învăţământ superior elaborează şi aplică propriul regulament de organizare a admiterii în programele de studii oferite. Acest regulament se elaborează conform metodologiei-cadru prevăzute la alin. (1). (3) Condiţiile de admitere, inclusiv cifrele de şcolarizare, trebuie făcute publice în fiecare an, de către universitate, cu cel puţin 6 luni înainte de susţinerea concursului de admitere.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata