EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Membrii ACEBOP solicită Ministerului Agriculturii rediscutarea certificării exportului de ovine către Israel

Membrii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România au cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, rediscutarea certificării exportului de ovine către Israel pentru că setul de analize costă foarte mult, iar unele boli sunt deja eradicate.

Potrivit lui Cristian Nicolae Ana, un fermier din Mizil, în vederea realizării de exporturi de de ovine către Israel autorităţile veterinare din România, respectiv Israel. au întocmit de comun acord un model de certificat sanitar-veterinar care prevede realizarea unei serii de investigaţii medicale pentru animalele destinate exportului.

Acesta a explicat că, la ora actuală, în România nu se pot realiza în totalitate seturile de analize, din diferite motive, precum lipsa kit-urilor de diagnostic sau lipsa de protocoale pentru efectuarea diferitelor teste.

Cristian Nicolae Ana a explicat că a întrebat autorităţile la cât s-ar ridica costurile pe cap de animal pentru acest set de analize ( în cazul în care ar putea fi realizate de către laboratoarele din Romania), iar răspunsul a fost minim 100 lei/ cap de animal, preţ apreciat de fermieri ca fiind foarte ridicat.

Fermierii au cerut rediscutarea certificării exportului de ovine către Israel, motivul principal, pe lângă ‘preţul exorbitant’ al setului de analize, fiind faptul ca o serie de boli pentru care se cere efectuarea de teste nu evoluează în Romania, ţara noastră fiind declarată liberă de aceste maladii.

De asemenea, aceştia solicită întocmirea de urgenţă de către ANSVSA de protocoale pentru efectuarea diferitelor teste.

Membrii ACEBOP au semnalat ministrului Agriculturii că restricţionarea traficului pe DN1 a crescut mortalitatea animalelor transportate.

Aceştia au explicat că, de la 1 ianuarie 2013, a intrat în vigoare ordinul 31 din 28 decembrie 2012, care interzice circulaţia pe ruta Bucureşti-Ploieşti-Braşov camioanelor cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, ruta ocolitoare fiind prin localitatea Cheia.

Fermierii au cerut lui Daniel Constantin să analizeze posibilitea exceptării de la prevederile legislative pentru transporturile de animale vii, traseul prin localitatea Cheia fiind unul dificil pentru acest tip de transport. Mai mult, companiile care realizează astfel de transporturi înregistrează pierderi semnificative prin mortalitate în timpul transportului. În plus, fermierii din zona Braşov-Covasna sunt defavorizaţi prin traseul pe care camioanele cu animale vii trebuie să îl urmeze către port.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata