Moartea unui muncitor român la locul de muncă relevă o problemă mai amplă în Italia

Trupul neînsufleţit al unui muncitor român pe un şantier din apropiere de Asti, în nordul Italiei, a fost identificat la trei ani după ce a fost aruncat la o groapă de gunoi de angajatorul său, un fapt divers care evidenţiază problema deceselor la locul de muncă în Italia, relatează AFP.

Mihai Istoc, care lucra ilegal în regiunea Asti, a murit după ce a căzut de pe o schelă în anul 2009. Proprietarul şantierului şi un complice sunt suspectaţi că au scăpat de trupul neînsufleţit aruncându-l într-o groapă de gunoi pentru a evita problemele în justiţie pentru muncă clandestină.

„Este un caz extrem de grav în care orice sentiment de umanitate a dispărut”, a denunţat vineri Antonio Boccuzzi, deputat al Partidului Democrat (PD, de stânga), într-un interviu pentru AFP.

Boccuzzi este el însuşi un fost metalurgist, unic supravieţuitor al unui incendiu din 2007 la uzina ThyssenKrupp din Torino în care au murit mai mulţi muncitori.

„Aceşti criminali încearcă să priveze familia victimei de un loc şi de un mormânt la care să plângă”, a spus el legat de cazul Istoc.

Vânătorii de mistreţi au descoperit imediat trupul neînsufleţit, însă poliţia nu a putut să-l identifice până când o alertă a Interpol a semnalat în urmă cu câteva luni dispariţia lui Mihai Istoc.

Marţi, testele ADN au permis identificarea trupului neînsufleţit, ceea ce va permite trimiterea în judecată a angajatorului şi a complicelui său pentru omor şi ascundere de cadavru.

Potrivit unui raport publicat miercuri de INAIL, asociaţia naţională de asigurări privind accidentele de muncă, 790 de persoane au murit la locul lor de muncă în 2012, adică o medie de două decese pe zi.

Alte asociaţii susţin chiar că această cifră este şi mai ridicată, dacă se iau în considerare lucrătorii angajaţi ilegal ale căror decese accidentale nu sunt niciodată declarate şi prin urmare nu ajung să fie incluse în aceste statistici.

Cota muncii la negru în Italia este estimată la 26,2% din PIB, ceea ce plasează această ţară pe locul doi în UE, după Grecia.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.