Reuters: România îl condamnă la închisoare pe ministrul Transporturilor, pentru corupţie

Ministrul român al Transporturilor Relu Fenechiu a primit vineri, 12 iulie,  o sentinţă de cinci ani de închisoare pentru corupţie, în primul caz de ministru condamnat în timpul funcţiei din România, transmite Reuters.

Cazul, prin care România speră că va arăta Uniunii Europene că este serioasă în lupta împotriva corupţiei, datează din urmă cu circa un deceniu, când Relu Fenechiu controla un grup de companii despre care procurorii au spus că a alimentat echipamente sub standard unei firme de stat.

Premierul Victor Ponta l-a revocat pe Fenechiu şi şi-a asumat rolul de ministru interimar al Transporturilor până când va fi găsit un succesor, notează Reuters.

Lipsa progreselor în combaterea corupţiei şi a crimei organizate în România şi Bulgaria a făcut ca ambele state să fie monitorizate strict de la aderarea la blocul comunitar în 2007 şi să le fie blocat accesul la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, adaugă Reuters.

România l-a condamnat anul trecut pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare pentru corupţie, devenind primul politician de top trimis la închisoare după căderea comunismului în 1989 în România. El a fost eliberat după ce a ispăşit mai puţin de jumătate din pedeapsă.

Important membru al Partidului Naţional Liberal, Fenechiu, care a respins acuzaţia şi care intenţionează să facă apel la instanţa supremă, a devenit ministru în 2012 în guvernul de coaliţie de stânga al lui Ponta.

Potrivit procurorilor, compania de stat cu servicii de mentenanţă în domeniul energiei SISEE Moldova a fost alimentată între 2002 şi 2005 cu transformatoare şi întrerupătoare uzate de un grup de companii controlat de Fenechiu.

Echipamentele vechi, produse în anii 1970 şi 1980, au fost vândute ca produse noi, aducând prejudicii totale de 7,5 milioane de lei (2,2 milioane de dolari).

Procurorii anticorupţie au spus că intenţionează să facă apel împotriva deciziei instanţei şi cer o sentinţă mai dură.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. ceferistul spune

    NICOLAICIUC> ca FENICHIU unde l-ati ascuns.Dovezile se pot vedea in orice gestiune de la orice gestiune CFR.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.