EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Rusia trebuie să-i acorde azil politic lui Snowden, susţine preşedintele Dumei

Rusia trebuie să-i acorde azil politic fostului consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, a declarat vineri Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei, camera inferioară a Parlamentului rus, relatează AFP.

„Rusia trebuie să-i acorde lui Snowden azil politic sau azil politic temporar”, a declarat Narîşkin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, la postul de televiziune Vesti 24.

Edward Snowden a declarat vineri unor avocaţi şi apărători ai drepturilor omului ruşi că va cere azil politic în Rusia, fiind blocat de aproape trei săptămâni în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova, din cauză că nu poate pleca spre una din ţările din America Latină dispuse să-l primească.

SUA, care cer extrădarea lui Snowden, aplică în continuare pedeapsa cu moartea şi consider că există un risc semnificativ ca Edward Snowden să fie condamnat la această pedeapsă. Nu avem dreptul să permitem să se întâmple acest lucru”, a declarat Narîşkin.

„În consider pe Snowden un apărător al drepturilor omului care acţionează pentru milioane şi milioane de oameni din întreaga lumea”, a subliniat el.

Potrivit unui comunicat al WikiLeaks, Edward Snowden le-a spus avocaţilor şi activiştilor cu care s-a întâlnit cu uşile închise pe aeroport că va depune vineri cererea de azil în Rusia şi şi-a exprimat speranţa că va primi un răspuns favorabil, scrie Reuters.

Potrivit transcrierii afirmaţiilor sale, el le-a cerut activiştilor ajutor pentru obţinerea de azil în Rusia până când va putea să călătorească din nou, a precizat WikiLeaks pe site-ul său.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata