EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Cancelarul german Angela Merkel doreşte o reglementare europeană pentru protejarea datelor private de pe internet

0

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a pledat duminică, într-un interviu acordat postului public de televiziune ARD, pentru punerea în aplicare a unei reglementări europene în vederea unei mai bune protejări a datelor private de pe internet ale europenilor, informează AFP.

Merkel a cerut ca ‘societăţile de pe internet, Facebook, Google şi altele, să fie obligate să le dezvăluie ţărilor europene cui transmit datele utilizatorilor lor’. O atare măsură ar urma, potrivit Angelei Merkel, să facă parte ‘dintr-un acord european privind protecţia datelor’.

În timpul unei apropiate reuniuni a miniştrilor europeni de interne şi ai justiţiei, Germania va îmbrăţişa ‘o poziţie foarte strictă’ în această privinţă, a dat asigurări Merkel.

Cancelarul federal german a evocat de asemenea rezultatele vizitei întreprinse săptămâna aceasta, la Washington, de către ministrul de interne Hans-Peter Friedrich, în vederea obţinerii de clarificări din partea guvernului american, după dezvăluirile privind existenţa unui program de supraveghere la nivel mondial a comunicaţiilor electronice de către SUA. ‘I s-a spus foarte clar /ministrului de interne/ că nu există spionaj industrial care să vizeze companii germane’, a subliniat Merkel.

Săptămâna aceasta, într-un interviu acordat Die Zeit, Merkel a calificat drept ‘vitală’ activitatea serviciilor de securitate în statele democratice, apărând astfel implicit autorităţile americane.

Cu SUA ‘cooperăm în lupta împotriva terorismului, dar pe de altă parte trebuie asigurată protecţia datelor cetăţenilor’, a declarat Merkel duminică.

Dezvăluirile fostului consultant al Agenţiei americane de securitate naţională /NSA/, Edward Snowden, cu privire la programul de supraveghere al SUA au suscitat multă emoţie în Germania, ţară marcată de două dictaturi – naţional-socialismul, apoi comunismul în Germania de Est – şi care a sistematizat spionajul cetăţenilor, subliniază AFP.

Subiectul s-a impus în campania electorală, cu peste două luni înainte de legislative, opoziţia acuzând-o pe Merkel că ar fi fost la curent cu spionajul la adresa cetăţenilor germani.

Principalul opozant al Angelei Merkel, social-democratul Peer Steinbruck, a cerut, în ediţia de duminică a cotidianului german Bild, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă. ‘În calitate de cancelar, Merkel a depus jurământ să protejeze poporul german. Cu toate acestea, s-a aflat că ea a adus o masivă atingere drepturilor fundamentale ale cetăţenilor germani’, a declarat Steinbruck în interviu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.