EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Delta din Carpaţi, raiul pasionaţilor de birdwatching – Video

Una dintre cele mai frumoase zone sălbatice din România, care adăposteşte cea mai mare densitate de păsări din sud – estul Transilvaniei, dar şi un pitoresc complex de heleşteie, este deschisă turiştilor iubitori de natură, pasionaţi de pescuit sau de birdwatching. Complexul Piscicol Dumbrăviţa este sit Natura 2000, arie naturală protejată, încă din 2007 şi este denumit neoficial „Delta dintre munţi” sau „Delta din Carpaţi”.

Cu o suprafaţă de 412 hectare, situl este situat în partea centrală a Depresiunii Bârsei, la poalele Munţilor Perşani, pe teritoriul judeţului Braşov, cu o prelungire în Covasna. Este alcătuit din lacul de acumulare Dumbrăviţa şi dintr-un sistem de heleşteie piscicole din bazinul mijlociu al pârâului Hamaradia.

Are un traseu de vizitare, drum pietruit pe toate digurile din zona heleşteielor piscicole, panouri informative bilingve şi două zone de parcare, una în extremitatea nord-vestică a heleşteului 12 (pentru turiştii care vin dinspre Hălchiu) şi una lângă ferma piscicolă şi la intrarea în complexul de heleşteie dinspre Dumbrăviţa şi lacul de acumulare. În plus, potrivit dumbravita-natura2000.ro, turiştii pot primi materiale informative despre arie (pliante, broşuri, hartă) de la fermele piscicole. Există, de asemenea, un ghid local pentru birdwatching, care poate însoţi grupurile de turişti

 

  • 20.000 de păsări poposesc la Dumbrăviţa

Potrivit administratorilor zonei, anual Complexul Dumbrăviţa este vizitat de grupuri turişti din ţară şi din străinătate care vin să vadă, să fotografieze sau să filmeze păsările sălbatice. Zona adăposteşte cele mai mari densităţi de păsări  din sud – estul Transilvaniei, în perioadele de migraţie (toamna şi primăvara) populaţia totală a păsărilor acvatice depăşind 20.000 de exemplare, conform site-ului CHM România (Schimb de Informaţii pentru Biodiversitate), administrat de Ministerul Mediului.

Peste Depresiunea Bârsei, în care este situată aria protejată, trece un important un drum de migraţie a păsărilor din Europa, iar Dumbrăviţa este un  punct de staţionare şi hrănire pentru o mare parte a populaţiilor ce traversează Carpaţii spre şi dinspre locurile de cuibărit ale Europei, spun ornitologii români. Aici s-au observat peste 200 specii de păsări, o parte dintre ele fiind incluse în directivele si convenţiile europene şi internaţionale privind conservarea biodiversităţii.

Printre ele se numără buhaiul de baltă (Botaurus stellaris), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul roşu (Ardea purpurea), egreta mare (Casmerodius albus), barza neagră (Ciconia nigra), raţa roşie (Aythya nyroca) sau crâstelul de câmp (Crex crex).  Pentru câteva specii de păsări (barza neagră, egreta mică, egreta mare, călifarul alb) Delta dintre munţi este zona cu cele mai mari efective observate în Transilvania.

 

  • Posibilităţi de pescuit şi windsurfing

Lacul de acumulare Dumbrăviţa, care ocupă 180 de hectare din aria protejată, este una dintre principalele atracţii pentru pescarii sportivi din judeţul Braşov, dar şi din alte zone ale tarii. De pe malurile nordic şi sudic ale lacului de acumulare, dar şi de pe cele ale heleşteului 9a se poate pescui crap, caras, fitofag, ştiucă, biban sau oblete. Lacul s-a format prin bararea pârâului Hamaradia, heleşteiele fiind construite ulterior în lunca pârâului. Pescuitul din şi cu barca este interzis în orice zonă a ariei protejate, la fel şi camparea şi organizarea de picnicuri. Se poate practica însă windsurfing, între 15 mai şi 31 august, pe jumătatea estică a lacului de acumulare, cu aprobarea custodelui zonei.

Potrivit dumbravita-natura2000.ro, Delta din Carpaţi se află în custodia Societăţii Ornitologice Române, dar şi a unei ferme piscicole din zonă. Aria protejată este deschisă pentru ecoturism, însă chiar şi pentru un simplu tur al complexului, este necesară contactarea prealabilă a custozilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata