Retrospectiva economică a săptămânii 8 – 14 iulie 2013

Dorinţa guvernelor României şi Republicii Moldova este ca lucrările la gazoductul Iaşi – Ungheni să fie gata până la sfârşitul anului, valoarea investiţiei urmând să se ridice la aproximativ 23-24 milioane euro, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în primele cinci luni din acest an, un excedent de 314 milioane euro, comparativ cu un deficit de 2,281 miliarde euro în aceeaşi perioadă din anul 2012, agricultura va beneficia de investiţii de trei miliarde de euro în acest an, iar 2,8 miliarde provin din fondurile europene, valoarea facturii la electricitate va scădea, în medie, cu 4 – 5% din luna august datorită amânării tranzacţionării certificatelor verzi, au fost principalele subiecte dezbătute în săptămâna care se încheie duminică.

Prezentăm cele mai importante evenimente derulate în săptămâna 8-14 iulie, dar şi principalele subiecte de urmărit în săptămâna 15 – 21 iulie 2013.

* Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în primele cinci luni din acest an, un excedent de 314 milioane euro, comparativ cu un deficit de 2,281 miliarde euro în aceeaşi perioadă din anul 2012. Acest excedent al contului curent a venit pe fondul reducerii deficitului balanţei comerciale (cu 1,471 miliarde euro), al veniturilor (cu 502 milioane euro) şi al surplusului înregistrat de balanţa serviciilor (783 milioane euro, faţă de un deficit de 18 milioane euro).

* Investiţiile directe în România au scăzut cu 36,8% în primele cinci luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, totalizând 414 milioane euro, potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

* Valoarea totală a depozitelor populaţiei în lei şi valută a scăzut în luna mai faţă de luna precedentă cu 0,05%, ajungând la peste 124,81 miliarde lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

* Compania Rompetrol Rafinare va prelua dreptul de proprietate asupra activelor Rompetrol Petrochemicals, procesul de integrare a activităţilor de petrochimie în cadrul celor de rafinare urmând să înceapă în luna noiembrie a acestui an, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de valori Bucureşti.

* Producţia industrială a scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană, în luna mai 2013 comparativ cu luna aprilie 2013, cea mai mare scădere din rândul statelor membre UE fiind înregistrată în România (minus 10,7%), arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

* Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat joi 500 de milioane lei de la băncile locale, printr-o emisiune de obligaţiuni pe trei ani, la un randament mediu de 4,74%. Valoarea emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar băncile au depus oferte care au totalizat 2,22 miliarde lei.

* Acţionarii Metrorex au ales noii membrii ai Consiliului de Administraţie al companiei, Mihai Alexandrescu fiind numit preşedinte al CA, în timp ce Aurel Radu va exercita funcţia de director general până la alegerea noului CEO.

* Agricultura va beneficia de investiţii de trei miliarde de euro în acest an, iar 2,8 miliarde provin din fondurile europene, a anunţat joi premierul Victor Ponta.

* Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat că promisiunea USL de a crea un milion de noi locuri de muncă, în următorii 8 ani, se va materializa, deoarece strategia Guvernului pentru a atinge această ţintă se derulează în acest moment conform planului.

* Valoarea facturii la electricitate va scădea, în medie, cu 4 – 5% din luna august datorită amânării tranzacţionării certificatelor verzi, a declarat, joi,Marius Vladu, director al Direcţiei de comunicare, cooperare şi relaţia cu Parlamentul din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

* Germania ocupă locul trei în clasamentul investitorilor străini, după Olanda şi Austria, la finele lunii aprilie 2013 fiind înregistrate în România 19.768 de firme germane, cu o contribuţie totală la capitalul social de 4,10 miliarde euro, conform datelor statistice româneşti.

* BMW, cel mai mare producător de maşini de lux din lume, a anunţat că probabil China va depăşi SUA ca cea mai mare piaţă naţională în 2013, deoarece compania germană se extinde pe piaţa chineză, transmite Bloomberg.

* Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) analizează posibilitatea unui împrumut de până la 59 de milioane de euro pentru construirea unui parc eolian de 54 de MW în judeţul Galaţi, proiect ce va ajuta România să-şi îndeplinească obiectivele privind energia regenerabilă.

* Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a revizuit joi, în sus, estimările privind cererea mondială de petrol în 2013, până la 90,77 milioane barili pe zi, din cauza temperaturilor neobişnuit de scăzute care au fost înregistrate în al doilea trimestru în mai multe ţări membre ale OECD.

* Dorinţa guvernelor României şi Republicii Moldova este ca lucrările la gazoductul Iaşi – Ungheni să fie gata până la sfârşitul anului, valoarea investiţiei urmând să se ridice la aproximativ 23-24 milioane euro, a declarat joi Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la finalul unei întâlniri cu vice prim-ministrul, ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr.

* Producţia mondială de cereale ar urma să crească cu 7,2% în 2013/2014, comparativ cu anul anterior, până la nivelul record de 2,479 de miliarde tone, ceea ce va ajuta la refacerea stocurilor mondiale şi la stabilizarea preţurilor, a estimat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

* Cele două unităţi ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă au produs, în primele cinci luni ale acestui an, o cantitate de energie electrică de peste 4,734 milioane MWh, din care 4,343 milioane MWh au fost livraţi în Sistemul Energetic Naţional.

* România a exportat în primul trimestru din acest an 755.367 tone de grâu şi porumb, în scădere cu 21,5% faţă de perioada similară din 2012, când exporturile au totalizat 963.277,8 tone.

* Deficitul comercial FOB-CIF a fost în primele cinci luni ale acestui an de 9,543 miliarde lei (2,185 miliarde euro), mai mic cu peste 6,536 miliarde lei (1,488 miliarde euro) decât cel înregistrat în perioada similară din 2012.

* Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s a revizuit în scădere, cu o treaptă, de la ‘BBB plus’ la ‘BBB’, ratingul suveran al Italiei, din cauza temerilor privind capacitatea ţării de a face faţă efectelor recesiunii.

* Autorităţile de reglementare din SUA au anunţat cerinţe de capital mai stricte pentru cele mai mari opt bănci americane, în scopul întăririi sistemului financiar şi al protejării contribuabililor de orice viitoare salvări costisitoare de bănci, transmite Reuters.

* Băncile ar putea vinde în următorii cinci ani 80% din activele reposedate, iar în următorii doi ani până la 40%, a declarat, miercuri, Răzvan Gheorghe, managing partner al companiei Activ Property Services.

* România a atras până în iulie 2013 aproximativ 5 miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de aproximativ 58% din suma totală alocată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).

* Complexul Energetic Hunedoara, societate deţinută în totalitate de statul român, a absorbit Societatea Naţională a Huilei Petroşani, companie de stat din domeniul minier, potrivit unui comunicat al casei de avocatură care a asistat fuziunea, Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP).

* Turismul, sectorul IT şi serviciile ar putea reprezenta câteva dintre domeniile economice în care relaţiile de colaborare dintre firmele din Slovenia şi cele din ţara noastră ar putea fi dezvoltate, a declarat miercuri, la Deva, ambasadorul Sloveniei la Bucureşti, Jadranka Sturm Kocjan, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu primarul municipiului, Petru Mărginean.

* OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a vândut participaţia de 99,99% în Petrom Distribuţie Gaze (PDG) SRL către Ligatne SRL.

* Taxele pentru activităţile miniere au fost reactualizate, astfel încât acestea vor fi cu 28% mai mari, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri a Executivului.

* Fondurile de pensii au ajuns după primele 6 luni la un total de participanţi de 6,2 milioane (conturi individuale) şi administrează active nete de 12,2 miliarde lei (2,75 miliarde euro), arată calculele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

* Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat miercuri, la o conferinţă de presă, că 8.973 de absolvenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă s-au înregistrat la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), de la începutul anului şi până în prima parte a lunii iulie.

* Compania petrolieră de stat KazMunayGas (proprietarul Rompetrol) are de gând să intre pe pieţele din Ucraina şi Turcia vizând benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în cele două din state riverane Mării Negre, a declarat Daniar Berlibayev, prim-vicepreşedinte al Boardului KazMunayGas, într-un interviu acordat Financial Times.

* Activele nete ale fondurilor locale de investiţii au crescut cu 16,9% în primul semestru şi au ajuns la 10,3 miliarde lei (peste 2,3 miliarde euro), după o creştere de 2,2% în iunie, potrivit datelor publicate marţi de Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

* Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere, pentru a treia oară în acest an, estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2013 şi 2014, din cauza încetinirii pieţelor emergente şi a recesiunii prelungite din zona euro, se arată în raportul actualizat World Economic Outlook publicat marţi.

* Hidroelectrica a înregistrat un profit de 481 milioane lei pe primele 6 luni ale anului 2013, mai mare cu 47 de milioane lei decât profitul bugetat pe întregul an 2013.

* Valoarea totală a creditelor acordate administraţiei publice a crescut în luna mai cu 0,23%, faţă de luna precedentă, ajungând la peste 9,624 miliarde lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

* Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul ”Transformatorul” la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

* Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri decretul pentru revocarea din funcţia de ministru al Transporturilor a lui Relu Fenechiu.

* Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri decretul pentru desemnarea premierului Victor Ponta ca ministru interimar al Transporturilor.

* Comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a anunţat vineri că va propune în octombrie un proiect de lege pentru o mai bună gestionare a riscurilor la cele 8.300 de bănci europene.

* Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează în luna iulie peste 1,137 miliarde lei, sumă aferentă deconturilor de TVA cu opţiune de rambursare existente la 1 iulie 2013.

PREVIZIUNI SĂPTĂMÂNA 15 – 21 IULIE

* Vizita directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, în perioada 15-16 iulie, aceasta urmând să fie prima sa vizită în România după numirea în funcţia de director al FMI, în luna iulie 2011

* Un Forum Cetăţenesc cu tema „Măsuri europene pentru combaterea efectelor crizei economice” are loc, luni, la Bucureşti, în organizarea Biroului de Informare al Parlamentului European în România

* Ministrul Varujan Vosganian va conduce în perioada 15-17 iulie o delegaţie a Ministerului Economiei şi o misiune economică de promovare a industriei navale în Mexic

* Crescătorii de vaci de lapte şi de carne din zone defavorizate pot depune cererile de plată aferente anului 2013 pentru obţinerea ajutorului specific până pe data de 15 iulie 2013

* Combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, a anunţat că îşi sistează activitatea timp de o lună, în perioada 15 iulie – 15 august 2013

* Conferinţa cu tema „Eastern Europe and Romania: The Road Ahead”, susţinută la Banca Naţională a României de directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, pe 16 iulie 2013

* O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se află la Bucureşti, în perioada 17-31 iulie 2013, pentru discuţii asupra următorului program cu România

* 17 iul Vilnius, Lituania – Vizita directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde. (17-18 iul)

* 20 iul Bucureşti – Depozitarul Central distribuie dividende pentru S.C. IAR S.A, în perioada 20 iulie 2013 – 31 martie 2014. Emitentul va plăti acţionarilor, prin intermediul serviciului naţional lansat de Depozitarul Central, dividendele aferente anului 2012, împreună cu dividendele restante aferente anilor 2011, 2010 şi 2009

* Bucureşti – Discuţie informală privind gestionarea cu succes a proiectelor publice de informatizare, organizată de Siveco România.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.