Ultimele patru copii originale ale Magna Carta vor fi reunite de British Library

Biblioteca Britanică /British Library/ intenţionează să sărbătorească cea de-a 800-a aniversare a documentului ce a pus bazele dreptului comun şi libertăţilor civile din Marea Britanie – Magna Carta – aducând, în premieră, sub acelaşi acoperiş toate cele patru copii originale care încă mai există, transmite agenţia Associated Press.

Conducerea bibliotecii a anunţat luni că vrea să marcheze acest moment festiv prin aducerea – pentru numai trei zile – în acelaşi loc a ultimelor copii existente ale chartei promulgate de Regele John în iunie 1215 pentru a ţine sub control o răscoală a nobilimii engleze.

‘Multiple copii au fost scrise şi trimise episcopilor şi probabil şerifilor’ de-a lungul Angliei, a precizat Claire Breay, cea care gestionează secţiunea de manuscrise medievale din cadrul bibliotecii. ‘Numai patru dintre acestea au supravieţuit’, a adăugat ea.

Două se află în colecţia British Library, în timp ce o alta se află la Catedrala Lincoln din centrul Angliei şi alta la Catedrala Salisbury din sud-vestul Angliei. În 2015, cele patru documente vor fi analizate minuţios de cercetători şi vizitate de 1.215 membri ai publicului selectaţi cu ajutorul unei tombole.

Potrivit lui Breay, a vedea cele patru copii una lângă alta le-ar putea oferi academicienilor noi interpretări ale documentelor şi asupra scribilor care le-au redactat în latină pe pergamente din piele de oaie. Marea Britanie are în vedere un an de celebrări în 2015 cu ocazia aniversării Magna Carta, care a devenit prima piatră de temelie a Constituţiei sale – o Constituţie formată dintr-o serie de legi şi convenţii, mai degrabă decât dintr-un singur document.

Magna Carta a fost sprijinită de Regele John pentru a rezolva o răscoală a nobililor mâniaţi de comportamentul despotic şi taxele abuzive ale acestuia, notează AP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.