Ultimele patru copii originale ale Magna Carta vor fi reunite de British Library

0 7

Biblioteca Britanică /British Library/ intenţionează să sărbătorească cea de-a 800-a aniversare a documentului ce a pus bazele dreptului comun şi libertăţilor civile din Marea Britanie – Magna Carta – aducând, în premieră, sub acelaşi acoperiş toate cele patru copii originale care încă mai există, transmite agenţia Associated Press.

Conducerea bibliotecii a anunţat luni că vrea să marcheze acest moment festiv prin aducerea – pentru numai trei zile – în acelaşi loc a ultimelor copii existente ale chartei promulgate de Regele John în iunie 1215 pentru a ţine sub control o răscoală a nobilimii engleze.

‘Multiple copii au fost scrise şi trimise episcopilor şi probabil şerifilor’ de-a lungul Angliei, a precizat Claire Breay, cea care gestionează secţiunea de manuscrise medievale din cadrul bibliotecii. ‘Numai patru dintre acestea au supravieţuit’, a adăugat ea.

Două se află în colecţia British Library, în timp ce o alta se află la Catedrala Lincoln din centrul Angliei şi alta la Catedrala Salisbury din sud-vestul Angliei. În 2015, cele patru documente vor fi analizate minuţios de cercetători şi vizitate de 1.215 membri ai publicului selectaţi cu ajutorul unei tombole.

Potrivit lui Breay, a vedea cele patru copii una lângă alta le-ar putea oferi academicienilor noi interpretări ale documentelor şi asupra scribilor care le-au redactat în latină pe pergamente din piele de oaie. Marea Britanie are în vedere un an de celebrări în 2015 cu ocazia aniversării Magna Carta, care a devenit prima piatră de temelie a Constituţiei sale – o Constituţie formată dintr-o serie de legi şi convenţii, mai degrabă decât dintr-un singur document.

Magna Carta a fost sprijinită de Regele John pentru a rezolva o răscoală a nobililor mâniaţi de comportamentul despotic şi taxele abuzive ale acestuia, notează AP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata