EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Valea Morţii din California: cel mai fierbinte punct al Pământului

0

În urmă cu exact 100 de ani, în Valea Morţii (Death Valley) din California, temperatura înregistrată atinsese valoarea maximă de 56,7 grade Celsius, care de altfel a fost considerată a fi cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe Pământ.

Timp de mai multe decenii, oamenii de ştiinţă au avut bătăi de cap şi au dezbătut care a fost cea mai mare temperatură care s-a înregistrat vreodată pe Pământ. Bătălia, practic, s-a dat între El Aziza din Libia şi estul deşertului californian, adică Valea Morţii din California. Au existat numeroase discuţii privind cel mai „încins” loc de pe Pământ.

În anul 2011, oameni de ştiinţă din Libia au început căutarea înregistrărilor scrise de mână pentru a demonstra că cea mai ridicată temperatură s-a înregistrat în septembrie 1922, în El Aziza, Libia, când termometrele au arătat 58 grade Celsius. Eforturile lor au fost, din păcate, întrerupte de revoluţia care începuse atunci în ţară. Kahlid Ibrahim El Fadli, directorul departamentului de climă de la Centrul Naţional Meteorologic din Libia, a dispărut timp de opt luni atunci.

Incredibil pentru revoluţia care ruinase în calea sa aproape tot, înregistrările datelor au supravieţuit haosului. Astfel că El Fadli a descoperit că era vorba de o eroare, cel mai probabil o citire greşită a termometrului, comparând valoarea temperaturii de 58 grade Celsius de la El Aziza cu cele de la unele staţii meteo din jur.

Acesta este motivul pentru care Valea Morţii din California a rămas în topul celei mai mari valori de temperatură înregistrată vreodată pe glob. Temperatura record s-a înregistrat la data de 10 iulie 1913.

Şi totuşi, ce face ca Valea Morţii să fie un adevărat cuptor? Un set unic de factori de mediu contribuie la temperaturile extrem de ridicate din această regiune de deşert, forţând plantele şi animale care trăiesc acolo să se adapteze.

 

  •  Un mediu de arsuri solare

 Cel mai mare şi important factor care stă în spatele căldurii extreme din Valea Morţii este elevaţia. Parte din această zonă se regăseşte sub nivelul mării, chiar dacă zona este de 400 de kilometri pământ. De asemenea, munţii Sierra Nevada blochează accesul aerului mai umed dinspre Pacific. Valea este îngustă, iar circulaţia aerului se face cu dificultate.

Această combinaţie geologică face posibil ca în perioada de vară temperaturile să ajungă la 51,6 grade Celsius, sau chiar mai mult, aşa cum se întâmplă la sfârşitul lunii iunie.

Există, de asemenea, factori care conspiră la păstrarea aerului departe de mişcarea care are loc în jurul mării. Valea este îngustă, iar circulaţia aerului se face cu dificultate. Există prea puţină vegetaţie care să absoarbă radiaţia solară, iar zona, în întregul ei, se găseşte într-o regiune cu caracteristici deşertice.

Cu toate acestea, în Valea Morţii există şi vieţuitoare precum amfibieni, mamifere, câţiva liliceci care rămân în subteran până se lasă seara şi păsări care zboară la înălţimi foarte mari pentru a rezista „cuptorului”. Se găsesc aici şi boaşte ţestoase care au fost forţate să se adapteze din punct de vedere fiziologic. Extrem de interesant la ele este faptul că îşi concentrează urina, reabsorbind apa din ea, şi pot rezista un an fără să bea.

Caracteristica cea mai importantă a plantelor trăitoare în acest loc, cât şi a animalelor este creşterea lor extrem de lentă.

Traducere şi editare: Ecaterina Pop

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.