Lista de partid a lui Fenechiu

Ţinând cont de abundenţa de materiale ce ţin prima pagina a presei româneşti de când fostul ministrul al transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la 5 ani cu executare pentru o excrocherie “măruntă” (făcută într-o perioadă în care era unul dintre sponsorii “nevăzuţi” ai partidului care l-a propulsat până într-un portofoliu de ministru), probabil că am nu am fi scris aceste rânduri.

Asta deoarece actuala “execuţie” publică operată de media în cazul respectiv se poate transforma, ca în alte cazuri similare (Adrian Năstase sau Gigi Becali) într-un sentiment de compasiune la adresa condamnaţilor astfel încât oamenii să exclame: “Ce au dom’le cu ăştia? Sunt ei singurii care fură? Este o răzbunare politică!” etc.

Nu dorim să reamintim scenariul prost de tip hollywoodian în care vajnica justiţie nu ţine seama de funcţia publică a incriminatului şi îi pune cătuşe la mâini. Că la noi, asta ţine de “tradiţia” locală şi nu mai miră pe nimeni. Ba din contra! Ceea ce are importanţă (şi acest lucru nu poate fi contestat) este premiera arestării unui ministru aplaudată de întreaga media românească, eludând însă câteva elemente esenţiale:

 

–          Prima invalidare de nominalizare a lui Relu Fenechiu în funcţia de ministru a venit din partea Uniunii Europene, care atrăgea atenţia că, în componenţa viitorului cabinet Ponta II, există două cazuri care se află, din start, în incompatibilitate cu această poziţie (cel de-al doilea nume este cel al ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea), deoarece fac obiectul unor dosare de urmărire penală. Făcându-se că nu pricepe mesajul, Victor Ponta şi-a văzut de negocierile cu PNL, grăbindu-se să-şi onoreze promisiunile făcute colegilor de alianţă, conform cărora portofoliul de transporturi revine acestora. (Că “întâmplător”, acesta revenea vicepreşedintelui PNL, Relu Fenechiu, ţine doar de jocurile de culise din interiorul PNL-ului).

 

–          Desi instanţa încă nu se pronunţase, premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Berlin, declara cu nonşalanţă că îşi dorea ca Relu Fenechiu să nu fie condamnat. O declaraţie cel puţin ciudată pentru un fost procuror ajuns între timp premier. Să fie vorba aici de o “scăpare” în legătură cu separaţia puterilor în stat sau doar simpla prezumpţie de nevinovăţie de care trebuie să beneficieze fiecare cetăţean, înainte ca justiţia să se pronunţe?

 

–          Ciudate au fost şi bâlbâielile continue legate de demisia fostului ministru de la transporturi, dar mai ales faptul că premierul Victor Ponta declara după pronunţarea sentinţei că fostul ministru Relu Fenechiu, “a fost un ministru bun şi eficient”, relevant fiind pentru premier faptul că acesta “a deblocat fondurile la Transporturi”. (în iunie, Comisia Europeană a deblocat fonduri în valoare de 4,5 miliarde de euro pentru sectorul transporturilor, bani necesari pentru crearea de autostrăzi şi reabilitarea de căi ferate). Numai că această bilă albă la adresa fostului ministru trebuie pusă în balanţă cu cele negre ale privatizării CFR Marfa şi a companiei Tarom – două pietre de moară ce atârnă greu în balanţa bugetului public.

 

–          Cât de îndatorat este PNL-ul sponsorului Fenechiu dacă s-a ajuns la situaţia în care acesta şi-a dat în judecată propriul partid pentru “derizoria” sumă de 950.000 euro cheltuiţi în Campania prezidenţială a lui Crin Antonescu? Acesta să fie adevăratul motiv pentru care nici până în ziua de astăzi nu avem o reacţie oficiala a celor din PNL la cazul Fenechiu?

 

–          Câţi dintre aleşii noştri sunt în situaţii similare (ne referim doar la fapte care pot intra sub incidenta legii şi care sunt instrumentate de instituţiile statului) astfel încât fostul ministru îşi permite să se agaţe cu disperare de poziţia sa de deputat, funcţie ce îi asigură oarece imunitate în faţa legii. Oare nu a auzit acesta de fostul deputat Becali care îşi petrece o parte consistentă din viaţă într-o celulă pentru că statutul său de deputat şi europarlamentar nu i-au putut descuia cătuşele puse de oamenii legii?

Iar lista acestor inadvertenţe ar putea continua…

Problema cea mai importantă care rămâne în continuare fără răspuns este cea legată de algoritmul politic care permite promovarea unor infractori în poziţii de decizie naţională.

Şi abia acum ne putem explica de ce legea votului uninominal a rămas doar o vorbă goală, românii votând în continuare pe liste. O variantă care permite partidelor să-şi plătească datoriile către finanţatorii acestora, promovându-i în fruntea listelor ce sunt supuse atenţiei electoratului.

Dacă ar exista însă o lege a votului uninominal pur în baza căreia fiecare parlamentar să-şi câştige pe drept scaunul de parlamentar, oameni ca Relu Fenechiu nu ar avea nici o şansă. Pentru simplul fapt ca cei din circumscripţia pentru care se luptă respectivii candidaţi ştiu exact câte parale face acesta. Iar dacă nu ştiu, o să aibă grijă contracandidaţii ca activitatea obscură a acestora să apără sub lumina reflectoarelor. Este adevărat că exista riscul ca multe dintre acestea să se dovedească simple calomnii, dar tot este mai bine decât acum, când fiecare votant pune ştampila pe o listă care nu reprezintă nimic pentru el decât, cel mult, o siglă de partid.

Dănuţ Dudu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.