EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Poluarea face anual mai multe victime decât SIDA

0

Două milioane de decese pe an au loc din cauza poluării aerului. Creşterile din stratul de ozon provocate de om au cea mai mare parte din vină a acestor decese. Poluarea este o problemă bine cunoscută şi veşnic în actualitate şi face anual mai multe victime decât SIDA.

Potrivit unui nou studiu, poluarea aerului omoară mai mult de două milioane de oameni din întreaga lume, în fiecare an.

Poluarea presupune contaminarea aerului, apelor şi solului cu diferite substanţe chimice, praf şi fum şi reprezintă rezultatul oricărei modificări a mediului ambiant, care determină un dezechilibru ecologic natural.

Schimbările climatice au doar un efect minim asupra poluării aerului şi a creşterii ratei de deces.

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord estimează că aproximativ 2,1 milioane de oameni mor, ca urmare a unui val de particule fine ce se regăsesc în aerul poluat. Aceste particule mici de aer pot pătrunde adânc în plămâni şi pot cauza cancer şi alte boli respiratorii.

„Estimările noastre arată că poluarea a ajuns să fie unul dintre factorii mari care provoacă moartea şi unul dintre cei mai importanţi factori de mediu de risc pentru sănătate. Multe dintre decesele provocate de poluare se înregistrează în acest moment în Asia de Esi şi Asia de Sud, întrucât populaţia este mare şi poluarea este gravă”, spune co-autorul studiului, Jason West, de la Universitatea din Carolina de Nord.

În efectuarea studiului, cercetătotii au simulat concentraţii de ozon şi particule fine care duc la poluarea mediului, făcând o comparaţie între anul 1850, când a început epoca industrială, şi anul 2000. Studiul a folosit 14 metode climatice diferite pentru a simula nivelurile de ozon şi alte şase pentru a simula particulele fine care sunt cauzate de oameni.

Cercetătorii au examinat, totodată, studii epidemiologice făcute anterior, pentru a determina modul în care concentraţiile de poluare ale aerului  se referă la ratele de deces din întrega lume.

Studiul a fost publicat cu câteva zile în urmă, în revista Research Letters, şi a arătat că, deşi, schimbările climatice pot agrava efectele poluării aerului, ele nu cresc în mod semnificativ ratele de deces. Schimbările climatice au dus la 1500 de decese cauzate de schimbările din stratul de ozon, şi 2200 de decese au rezultat din particulele fine care se regăsesc în aer.

Traducere: Ecaterina Pop

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.