EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Prinţul Philippe, moştenitorul care încă mai trebuie să probeze că este la înălţimea aşteptării

0

Prinţul Philippe, care va deveni duminică al şaptelea rege al Belgiei, după abdicarea tatălui său Albert al II-lea, mai trebuie să dovedească, la cei 53 de ani, că va fi la înălţimea sarcinii, într-o ţară unde suveranul nu mai reprezintă legătura de nezdruncinat dintre flamanzi şi valoni, scrie marţi, într-o amplă sinteză, France Presse.

Născut la Bruxelles la 15 aprilie 1960, prinţul Philippe este fiul cel mare al regelui Albert al II-lea şi al reginei Paola şi, prin urmare, primul în linia succesiunii la tron după moartea în 1993 a unchiului şi mentorului său, regele Baudouin, fratele mai mare al lui Albert.

În 1999, când avea 39 de ani, prinţul Philippe s-a căsătorit cu o aristocrată belgiană cu 13 ani mai tânără decât el, cu un farmec deosebit, Mathilde d’Udekem, care a dat o notă de mondenitate unei monarhii văzute adeseori ca plictisitoare.

Philippe şi Mathilde au patru copii, dintre care prinţesa Elisabeth, născută în 2001, va deveni la rândul ei prima regină a Belgiei.

Prinţul Philippe mai are o soră, Astrid, care este căsătorită cu arhiducele Lorenz de Austria-Este de Habsburg, şi un frate, Laurent, considerat ‘copilul teribil’ al familiei regale. Ei mai au şi o soră vitregă, Delphine, fiica nelegitimă a lui Albert, ţinută departe de familia regală.

În anii 1960 şi 1970, relaţia dintre Albert, pe atunci prinţ moştenitor, şi soţia sa de origine italiană Paola nu mergea prea bine şi cuplul neglija educaţia celor trei copii ai săi. De multe ori, aceştia erau adăpostiţi de familiile prietenilor sau îşi petreceau timpul mai mult în compania şoferilor şi grădinarilor Casei regale.

Tânărul prinţ Philippe a crescut ca un copil timid, o trăsătură de caracter pe care a păstrat-o. Şi-a făcut studiile nu prea strălucit la iezuiţii din Bruxelles şi apoi la un liceu catolic exclusivist din Flandra.

A urmat apoi pregătirea militară, obţinând brevetul de pilot pe avioane de vânătoare, de paraşutist şi de militar în trupele speciale, înainte de intra la universităţile Oxford (Marea Britanie) şi Standford (SUA). El va rămâne însă un tânăr introvertit, care nu se simte în largul său în public.

În anul 1993, când regele Baudouin a murit subit la 62 de ani şi fără copii, unii credeau că Philippe, care avea atunci 33 de ani, îi va succede la tron, dar clasa politică a estimat că tânărul, încă necăsătorit, ‘nu este pregătit’, şi atunci tatăl său, Albert, i-a succedat defunctului rege.

În decurs de 20 de ani, prinţul şi-a tot continuat pregătirea. A prins puţină siguranţă, şi-a lăsat barbă şi a prezidat zeci de misiuni economice în lumea întreagă, dar în continuare îi lipseşte naturaleţea şi spontaneitatea, chiar diplomaţia. O imagine pe care a încercat să o retuşeze Palatul în ultimele zile, difuzând fotografii cu un Philippe ‘mai natural’, jucându-se cu copiii sau primind-o pe mica prinţesă Elisabeth în biroul său, în maniera lui John F. Kennedy.

În Flandra, unde o mişcare de independenţă puternică contestă monarhia ca simbol al unităţii naţionale, consideraţiile despre el sunt mult mai severe.

Pentru Philippe, situaţia este incomodă de mai mulţi ani, pentru că nu a putut răspunde acestor critici. Când denunţă extrema-dreaptă separatistă, presa flamandă îl acuză de încălcarea neutralităţii obligatorii, iar atunci când a spus acelaşi lucru în două rânduri în Africa de Sud, aceleaşi ziare flamande l-au acuzat de diletantism.

Philippe ar putea în curând să facă dovada capacităţilor sale, cu ocazia alegerilor legislative prevăzute pentru mai 2014. Partidul separatist flamand N-VA de Bart De Wever, lider în sondaje, ameninţă să blocheze formarea guvernului în caz de victorie, dacă cererile sale nu vor fi acceptate. Formaţiunea separatistă pledează, între altele, pentru un rol strict protocolar pentru monarhie, dorind-o cât mai departe de orice influenţă politică.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.