EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Actorul Ion Besoiu şi intrepreta de muzică populară, Lucreţia Ciobanu, primii cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu

0

Actorul de teatru şi film, Ion Besoiu şi interpreta de muzică populară, Lucreţia Ciobanu vor fi primii cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu, acest titlu onorific urmând a-l primi într-o ceremonie care va avea loc în 2 august, în Piaţa Mare din centrul istoric al oraşului, în deschiderea Festivalului Internaţional „Cântecele Munţilor”.

„Consider că este bine ca şi autorităţi publice să ne arătăm aprecierea şi recunoştinţa pentru personalităţile care au făcut cinste şi au promovat judeţul nostru pe plan naţional şi internaţional, care au merite deosebite în domeniul lor de activitate. Ţinând cont şi de vârsta destul de înaintată a interpretei Lucreţia Ciobanu., aproape 89 de ani, şi a actorului Ion Besoiu – 82 de ani, am hotărât să începem demersul nostru cu ei. Titlul pe care li-l acordăm este o distincţie onorifică şi vine ca o recunoaştere a carierei de excelenţă pe care aceşti doi sibieni le-au avut în domeniul promovării folclorului sibian autentic, respectiv în domeniul teatrului şi al filmului”, a anunţat marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, într-o conferinţă de presă.

Conform regulamentului aprobat de consilierii judeţeni în şedinţa ordinară din luna mai, printre drepturile pe care Consiliul Judeţean Sibiu le conferă cetăţenilor de onoare se numără dreptul de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor CJS şi la dezbaterea materialelor privind comunitatea, de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean Sibiu, accesul gratuit în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, la concertele organizate de Filarmonica de Stat Sibiu, la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu sau la spectacolele organizate de Şcoala Populară de Arte şi Meserii ‘Ilie Micu’ Sibiu.

La rândul lor, cetăţenii de onoare ai judeţului Sibiu au obligaţia să promoveze imaginea judeţului Sibiu, să susţină dezvoltarea economică şi socială a judeţului Sibiu precum şi interesele judeţului Sibiu şi ale ţării.

Actorul Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu. Acesta a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din oraşul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în Bucureşti, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului ‘Lucia Sturdza Bulandra’ pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei româneşti. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit, se numără: ‘Livada de vişini’ de A. P. Cehov (1967), ‘Puricele’ de Georges Feydeau (1969), ‘Aceşti nebuni făţarnici’ de Teodor Mazilu (1970), ‘Pescăruşul’ de A. P. Cehov (1977), ‘Rezervaţia de pelicani’ de D.R. Popescu (1983), ‘Unchiul Vanea’ de A. P. Cehov (1985), ‘Hamlet’ de William Shakespeare (1985), ‘Visul unei nopţi de vară’ de William Shakespeare (1991), ‘Trei surori’ de A. P. Cehov (1995), ‘Şase personaje în căutarea unui autor’ de Luigi Pirandello (1995), ‘Caligula’ de Albert Camus (1996), ‘Mutter Courage’ de Bertolt Brecht (1999), ‘Există nervi’ de Marin Sorescu (2001), ‘Oblomov’ după I. A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: ‘Ultimul cartuş’, Actorul şi sălbaticii’, Nemuritorii’, ‘Un comisar acuză’, ‘Toate pânzele sus’, ‘Revanşa’, ‘Drumul oaselor’, ‘Ultima noapte de dragoste’, ‘Capcana mercenarilor’, ‘Furtuna’, ‘Cartierul Veseliei’, ‘Castelul condamnaţilor’, ‘Mihai Viteazul’, ‘Ion, blestemul pamântului, blestemul iubirii’, ‘Horea’, ‘Colierul de turcoaze’, ‘Mircea’, ‘Kilometrul 36’, ‘Polul Sud’, ‘Această lehamite’, ‘Tancul’, ‘Lombarzilor 8’ (serial TV). În 2008, a făcut parte şi din distribuţia filmului ‘Cenuşă şi sânge’, coproducţie Franţa-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela ‘Regina’, difuzată de postul Acasă TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureşan ş.a.

Este preşedintele executiv al ‘Fundaţiei Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt’, asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

În 2001 a fost declarat cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu. A fost distins cu premiul de excelenţă al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanităţii 2009, devenind ambasador al umanităţii. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei şapte actori aniversaţi sub egida ‘Seniori ai teatrului şi filmului românesc’, alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, primind diploma ‘In honoris’ din partea Primăriei Generale a Capitalei şi a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo, desfăşurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

Al doilea titlu de cetăţean de onoare al judeţului Sibiu va fi acordat interpretei de muzică populară, Lucreţia Ciobanu, născută Arcaş, în 27 octombrie 1924, în comuna Topârcea, judeţul Sibiu. Aceasta a debutat în 1953, la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor. A colaborat de-a lungul carierei cu orchestra ‘Cindrelul ‘, cu care a avut peste 800 de spectacole, cu Ansamblul ‘Ciocârlia’ al Ministerului de Interne, cu Ansamblul ‘Rapsodia’, cu Ansamblul ‘Periniţa’, cu Ansamblul ‘Doina’ al Armatei, cu Orchestra ‘Barbu Lăutaru’, cu Filarmonica din Arad, Filarmonica din Cluj cu Ansamblul ‘Maramureşul’ din Baia Mare, cu Ansamblul ‘Maria Tănase’ din Craiova, cu Ansamblul ‘Rapsodia româna’ al Uniunii Sindicatelor din România, cu Ansamblul ‘Doina Banatului’ din Caransebeş (10 ani). Cu Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Junii Sibiului’, Lucreţia Ciobanu a efectuat turnee în ţară si străinătate, (America în 1985).

Lucreţia Ciobanu a cules peste 300 de piese din care 150 sunt înregistrate cu orchestra Radio-televiziunii Române – dirijată de George Vancu.

Interpreta de muzică populară din Sibiu a primit o diplomă de excelenţă conferită de Ministerul Culturii, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Ocna Sibiului – în 2003, o diplomă de excelenţă conferită de Sindicatul Interpreţilor şi Compozitorilor din România şi a fost primită în Academia Artelor Tradiţionale din România.

De asemenea, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit două distincţii, una în 29 noiembrie 2002 ‘pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală’, cealaltă în 7 februarie 2004, şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer – „Arta Spectacolului”, ‘în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.