România, statul UE în care studiile superioare reduc cel mai mult riscul sărăciei

România este depăşită doar de Bulgaria şi Croaţia în ceea ce priveşte procentul persoanelor cu educaţie redusă expuse riscului sărăciei, care era de 34,6% în 2011, în timp ce doar 2% dintre românii cu studii superioare se confruntă cu acest risc, cea mai scăzută proporţie dintr-un stat UE, indică miercuri un studiu al Eurostat dat publicităţii la Bruxelles.

Conform studiului Eurostat, 19,7% din populaţia activă de 18 ani şi peste din România se confruntă cu riscul sărăciei, ţara noastră fiind depăşită în acest clasament doar de Spania (20,6%), Grecia şi Bulgaria (20,9%).

Cei mai expuşi riscului sărăciei sunt în România cei cu un nivel scăzut de educaţie (34,6%), urmaţi de cei cu educaţie medie (14,4%), în timp ce persoanele cu studii superioare se confruntă cu acest risc în proporţie de doar 2%. Din punctul de vedere al proporţiei cetăţenilor cu un nivel scăzut al educaţiei expuşi sărăciei, România este depăşită doar de Bulgaria (44,3%) şi Croaţia (38,1%), însă ultima nu era membră a UE la momentul realizării studiului.

La polul opus se află persoanele cu educaţie redusă din Olanda, Luxemburg, Franţa sau Malta expuse riscului sărăciei în proporţie de 11,9%, 17,4% şi respectiv 17,6% în cazul ultimelor două state.

În ceea ce priveşte gradul de expunere la sărăcie a persoanelor cu studii medii şi liceale, România are o situaţie medie în cadrul UE, proporţia acestor persoane, 14,4% este mai mică decât în Germania (14,7%), Spania (16,9%) şi Grecia (19,7%).

Când vine vorba de procentul persoanelor cu studii superioare expuse riscului sărăciei, România prezintă cea mai bună situaţie din UE din acest punct de vedere, doar 2% dintre românii cu educaţie înaltă confruntându-se cu acest risc. Acest risc este destul de scăzut şi în Portugalia (2,4%), Ungaria (2,6%), Slovenia (3,2%) sau Bulgaria (3,6%).

La polul opus se află Spania, unde proporţia persoanelor cu studii superioare expuse riscului sărăciei este 10%, cea mai mare din UE, urmată de Danemarca şi Marea Britanie (9,4%), respectiv Lituania (8,6%).

În ceea ce priveşte raportul de gen în învăţământul terţiar, România avea în 2011 un raport de 127 de femei la 100 de bărbaţi, foarte apropiat de media UE, de 123 de femei la 100 de bărbaţi. Singurele state în care numărul bărbaţilor era mai mare în învăţământul superior au fost Grecia şi Cipru.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.