Traian Băsescu: Mă bucur că în sfârşit se deznoadă proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni

Preşedintele Traian Băsescu a salutat miercuri, la Chişinău, apropiata lansare a lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, iar în toamnă va exista şi o linie de interconectare a reţelelor de energie electrică între România şi Republica Moldova. El a apreciat că astfel Republica Moldova nu va mai fi dependentă de o singură sursă de energie.

‘Mă bucur că în sfârşit se deznoadă proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni. Un gazoduct este o problemă complicată. A trebuit făcută o adaptare a standardelor Republicii Moldova la cele ale UE pe care le utilizează România, o legislaţie specifică şi un proiect care prevede traversarea Prutului’, a declarat Traian Băsescu.

De asemenea, el a anunţat că în luna octombrie va fi finalizată şi linia de interconectare a reţelelor electrice Fălciu-Goteşti ‘pentru ca Republica Moldova să aibă alternativă şi să nu fie dependentă de o singură sursă de energie de import’, potrivit şefului statului român. El a precizat că România îşi asigură 80% din consumul de gaze, iar după interconectarea cu sistemul Republicii Moldova aceasta va putea apela şi la surse alternative de gaze.

Traian Băsescu a mai spus că proiectele de interconectare a sistemelor energetice vor putea fi finanţate de România din contul grantului de 100 de milioane de euro promis de Bucureşti.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a menţionat, la rândul său, că lucrările de construcţie a gazoductului pe teritoriul Republicii Moldova vor începe la sfârşitul lunii august şi că România va acorda Republicii Moldova între 9 şi 12 milioane de euro pentru construcţia acestuia. De asemenea, el a evidenţiat importanţa pentru Republica Moldova a interconectării liniilor electrice de înaltă tensiune.

Gazoductul Iaşi-Ungheni va conecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova şi va putea transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României. Construcţia gazoductului are drept scop consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.