9 întrebuinţări neaşteptate ale lămâilor

Într-o lămâie puteţi găsi un supliment savuros pentru orice băutură, un ingredient gustos pentru mâncare, un dezodorizant, un produs ce îndepărtează petele, fără a mai pune la socoteală că toate aceste beneficii sunt obţinute la un preţ mic. Următoarea dată când mergeţi la supermarket, cumpăraţi câteva lămâi pentru aceste nouă întrebuinţări:

  1.  Curăţă şi dau strălucire rufelor

Adăugaţi o jumătate de cană cu suc de lămâie în apă, pentru o curăţire suplimentară a rufelor deschise la culoare.

  2.  Pot fi utilizate ca şi odorizante de cameră

Umpleţi un vas cu apă şi puneţi-l pe plita aragazului. Apoi, adăugaţi suc şi coajă de lămâie şi, opţional,  câteva beţişoare cu parfum de scorţişoară, cuişoare şi coji de mere. Lăsaţi să fiarbă atâta timp cât doriţi să împrospătaţi casa cu această mireasmă.

Citeste si:  Cultivatorii de lămâi din Africa de Sud suspendă exporturile spre UE

   3. Oferă strălucire şi sănătate părului

Realizaţi un amestec dintr-o cantitate mai mare de suc de  lămâie şi o cantitate mai mică de apă pe care să îl aplicaţi, apoi, pe păr, în timp ce staţi la soare. Puteţi să citiţi o carte sau doar să faceţi plajă în timp ce soarele vă va usca părul şi îi va conferi vitamina D.

   4. Curăţă eficient

Stoarceţi sucul de lămâie pe diverse suprafeţe ce necesită curăţare, cum ar fi sertarele de frigider, apoi ştergeţi-le cu o cârpă umedă. Puteţi adăuga oţet, pentru o curăţare suplimentară.

    5. Se pot utiliza ca şi degresant

Citeste si:  Băsescu: Un nou acord cu FMI-necesar pentru a accelera procesul de convergenţă care să ne permită intrarea în zona Euro

Lămâia este mult mai eficientă în scoaterea petelor de grăsime decât multe alte substanţe ce conţin chimicale toxice. Nu este nevoie de produse chimice concentrate pentru a îndepărta pelicula de grăsime de pe oale şi tigăi, folosiţi lămâie! Stoarceţi sucul pe aceste suprafeţe şi lăsaţi să acţioneze timp de cinci minute. Apoi, adăugaţi puţin bicarbonat de sodiu, pentru a curăţa mai uşor murdăria.

   6.  Au rol de conservant natural

Lămâia funcţionează ca un conservant natural pentru o mulţime de produse alimentare.

   7. Se  folosesc ca sosuri pentru salate

Uitaţi de sosurile pentru salate, pline de sodiu, zahăr şi arome artificiale, închise în ambalaje inutile. Cât de bine e atunci când putem da aromă verdeţurilor noastre cu o simplă stoarcere de lămâie şi puţin ulei de măsline! În loc de sosurile grele la stomac, puteţi stoarce o jumătate de lămâie peste spanac.

Citeste si:  Primele şase alimente alcaline care îţi susţin sănătatea

   8. Se pot adăuga în apă

Puţină zeamă de lămâie adăugată în apa de băut, îi oferă acesteia un gust plăcut şi îi conferă, în acelaşi timp, substanţe nutritive valoroase. Lămâile reprezintă o sursă excelentă de calciu şi, totodată, furnizează mici cantităţi  de fier, cupru, potasiu şi vitamine B.

   9.  Coaja lămâilor oferă o aromă plăcută

Radeţi coaja de la o lămâie şi adăugaţi-o în aluatul de chec, brioşe, pâine sau în  alte alimente, înainte de a le coace, pentru a le oferi o aromă plăcută.

Traducere: Raluca Florescu

 

Citește și
1 Comentariu
 1. bogdan spune

  Da… Nu m-am gandit niciodata ca lamaile:
  – se pot adauga in apa
  – se pot folosi ca dressing la salate
  – au coaja care confera o aroma placuta

  Astept un articol cu intrebuintarile neasteptate ale creierului. Se pare ca a mai gandi e surprinzator in zilele noastre.

  Bogdan

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata