Doliu în lumea culturii italiene – a murit scriitorul Vincenzo Cerami, scenaristul filmului „Viaţa este frumoasă”

Scriitorul, jurnalistul şi scenaristul italian Vincenzo Cerami, cunoscut la nivel internaţional ca autor al scenariului filmului „Viaţa este frumoasă” de Roberto Benigni, a decedat miercuri la Roma, informează joi presa din Peninsulă.

Considerat unul dintre cei mai importanţi scenarişti italieni, Cerami a murit la vârsta de 72 de ani, după o lungă boală.

El a fost unul dintre discipolii marelui scriitor şi regizor italian Pier Paolo Pasolini, care îi fusese profesor de italiană la liceu, care îl încurajase să scrie primul său roman şi îl angajase ca asistent, la vârsta de 25 de ani /în 1965/, la realizarea primelor sale filme, printre care celebrul „Uccellacci e uccellini”. Cerami era căsătorit cu verişoara lui Pier Paolo Pasolini şi a avut o fiică, artista Aisha Cerami, cu actriţa americană Mimsy Farmer.

Vincenzo Cerami era autorul cunoscutului roman „Un burghez mic mic” (‘Un borghese piccolo piccolo’, publicat în 1976), ecranizat în acelaşi an de regizorul Mario Monicelli, cu Alberto Sordi în rolul principal.

Cariera lui Cerami a fost lansată la nivel mondial în anii ’80, când a început colaborarea sa cu Roberto Benigni, pentru care a semnat şapte scenarii, printre care acela al faimosului film „La Vita e’ bella”, câştigător în 1999 a numeroase premii internaţionale, printre care trei premii Oscar şi Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes. Pentru scenariul acestui film, Cerami fusese nominalizat la premiul Oscar, la categoria „cel mai bun scenariu original”.

Implicat în politică de mai mulţi ani, în cadrul Partidului Democrat /de centru-stânga/, Cerami era de asemenea un apreciat jurnalist şi critic de cinema.

Vincenzo Cerami declarase recent că îi datorează totul lui Pasolini, de la care a învăţat „să privească lumea cu milă, dar şi cu severitate” şi care l-a făcut să înţeleagă că „viaţa este o mare poezie colectivă”.

În cursul carierei sale, care a durat peste 40 de ani, Cerami a colaborat cu numeroşi alţi mari regizori italieni, printre care Marco Bellocchio, Gianni Amelio şi Ettore Scola.

Ministrul italian al culturii, Massimo Bray, a declarat joi că, prin moartea lui Cerami, „Italia pierde una dintre figurile extraordinare ale culturii sale contemporane”.

La rândul său, Roberto Benigni a declarat că plânge moartea unui prieten, care era „şi un mare scriitor”, şi a adăugat că faptul că l-a cunoscut pe Cerami este „cel mai mare cadou” pe care i l-a făcut viaţa. „Îţi mulţumesc, Vincenzo, şi îţi dăruiesc cel mai frumos zâmbet al meu!”, a mai afirmat, în lacrimi, celebrul regizor italian, într-un interviu acordat postului public de televiziune Rai Unu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.