Presa din China îl acuză pe premierul japonez de politici periculoase care ar putea ameninţa securitatea regională

Două din principalele publicaţii din China l-au acuzat joi pe premierul japonez Shinzo Abe de politici periculoase care ar putea ameninţa securitatea regională, în contextul în care Tokyo a atenţionat Beijingul să nu-şi extindă activităţile de explorare a gazului în apele disputate din Marea Chinei de Est, transmite Reuters.

Cotidianul Armata de Eliberare a Poporului a scris că Abe încearcă să joace cartea ‘Chinei ca ameninţare’ pentru a câştiga voturi la alegerile de la 21 iulie, premierul japonez vizitând miercuri insula Ishigaki din sudul Japoniei, din apropierea unor insule mici revendicate atât de China, cât şi de Japonia.

Potrivit Reuters, revendicările teritoriale ale Japoniei şi Chinei asupra unor insule mici nelocuite şi a apelor bogate în resurse din Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud reprezintă unul din cele mai mari riscuri de securitate din Asia.

În timpul vizitei în insula Ishigaki, Abe a reiterat poziţia ţării sale potrivit căreia insulele învecinate Senkaku, numite Diaoyu de China, sunt teritoriu japonez, adăugând că nu intenţionează să facă nicio concesie.

Acest tip de poziţie „nu doar că ameninţă stabilitatea regională, dar încurajează ‘direcţia spre dreapta’ a Japoniei”, a precizat cotidianul citat.

Reuters aminteşte că Abe vrea o revizuire a Constituţiei Japoniei, redactată de SUA după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a oficializa dreptul ţării de a avea o armată. Criticii susţin că planul său ar putea întoarce Japonia la trecutul autoritar şi conservator din punct de vedere social.

Cotidianul Poporului, publicaţia oficială a Partidului Comunist, a atras atenţia că China nu va permite niciodată să mai fie călcată în picioare, făcând referire la amintirile dureroase ale Chinei legate de invadarea sa de către Japonia înaintea şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-un comentariu publicat sub pseudonimul ‘Zhong Sheng’ sau ‘vocea Chinei’, publicaţia a scris că Abe caută scuze pentru a reînarma Japonia şi că disputa cu China este un mijloc convenabil de a obţine acest lucru.

„Scopul este de a crea tensiune şi de a provoca incidente, pentru a avansa cu dezvoltarea militară a Japoniei„, a precizat textul.

Navele de patrulare aparţinând ambelor ţări se monitorizează în mod obişnuit în apropierea insulelor, stârnind îngrijorări privind o posibilă confruntare accidentală, scrie Reuters.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.